In memoriam: Иван Седлак (1951–2020)

Шаховском Војводином и Србијом великом брзином прострујала је тужна вест: борбу са кратком и тешком болешћу није издржао шаховски функционер, прегалац, али пре свега заљубљеник Иван Седлак.
Ivan Sedlak
Фото: Приватна архива

Вероватно да не постоји шахиста, тренер, судија или организатор у нашој земљи, који није имао прилику да са Иваном сарађује или барем да са њим разговара о шаху. Утисак код свих је исти: поред породице, шах је био Иванов универзум. По струци правник, Иван Седлак је током дугогодишење каријере обављао многе одговорне дужности. Био је окружни јавни тужилац, затим председник суда, а у једном мандату био је и министар без портфеља у Влади Србије, задужен за људска и мањинска права. У више мандата био је председник Буњевачке матице, а због великих заслуга у раду те институције, 2017. године именован је за њеног почасног председника.

Још као 30-огодишњак први пут је, почетком 80-их, изабран за председника Шаховског савеза Југославије, у време када је шах био изразито популаран у тадашњој великој држави. Други пут ову дужност обављао је на почетку 21. века и, у веома сложеним и личним и  друштвеним околностима, успео је да сачува пољуљани шаховски брод на површини. Остаће запамћен као организатор изузетно успешних и значајних међународних и домаћих шаховских манифестација у Суботици, на основу чега му је призната титула међународног организатора ФИДЕ. Ипак, међу свим турнирима, међузонски 1987. године за мушкарце и 1991. године за жене, учествовали су у озбиљном исписивању историје шаха, а Иванов допринос у организацији био је немерљив. Из тог времена остала су његова пријатељства са тадашњим председником ФИДЕ Флоренсиом Кампоманесом и његовим замеником Георгиосом Макропулосом.

Смрт је Ивана Седлака затекла у улози спортског директора ШК „Спартак“, али без обзира на којој се функцији у клубу налазио, није штедео енергију да очува углед колективу дуге традиције. Било је на том путу проблема, али Иван није посустајао и иза себе оставља „Спартак“ као организован клуб предвођен његовим сином Николом, изузетним играчем, али и доказаним тренером, на кога је био врло поносан.

Иван Седлак је пре свега био шахиста. Имао је титулу мајсторског кандидата и био је редован учесник готово свих дешавања у Суботици. Наступао је за многе клубове, као омладинац за НШК и „Спартак“, касније за БТШК из Бачке Тополе, „Палић“, а последњих година за „Пензионер“ из Суботице. Одлазак Ивана Седлака оставља велику празнину у суботичком, војвођанском и српском шаху, а његовим пријатељима недостајаће дуги шаховски разговори и брзопотезне партије са њим. Испратили су га 2. децембра на вечни починак на Бајском гробљу у Суботици.

Нека му је вечна слава и хвала!

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести