Меморијал „Слободан Шоћа Мартиновић”: Сјајни Милоје Ратковић

У Смедеревској Паланци одржан је традиционални, пети шаховски Меморијал “Слободан Шоћа Мартиновић”.
sah, pixabay
Фото: pixabay.com

Конкуренција овог стандардно јаког рапид турнира  била је веома јака – на стартној листи нашао се чак 171 играч из Швајцарске, Бугарске, Северне Македоније и Србије. Међу учесницима били су четрнаесторица велемајстора, деветнаесторица интернационалних мајстора, седамнаесторица ФИДЕ мајстора, десет шахисткиња итд. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 10 минута по актеру за сваку партију, са додатком од 5 секунди за сваки одиграни потез. Пласман играча са истим бројем укњижених поена одређен је на основу Бухолц-коефицијента.

Колико је турнир био неизвестан до самог краја говори и чињеница да су се на деоби првог места нашла тројица играча са по 7,5 поена, а додатни критеријуми су пресудили да прво место и главну награду од 30.000 динара освоји интермајстор Борољуб Златановић из Сурдулице. Другу позицију запосео је интермајстор Никола Радовановић из Параћина, док се на трећи степеник сместио млади ФИДЕ мајстор из Мраморка Милоје Ратковић. Међу седморицом асова, од којих је сваки верификовао по седам поена, налази се и панчевачки интермајстор Јован Радловачки, којем је припало пето место. Чак једанаесторица актера убележили су по шест поена, а у том друштву присутан је и новосадски велемајстор Синиша Дражић, који је заузео 19. позицију. На дугачком списку од 28 играча, који су у свој тефтер укњижили по 5,5 поена, обрео се и интермајстор Милован Ратковић из Мраморка, који се укотвио на 43. место. Рекордних 29 учесника инкасирали су по четири поена, а у тој групи играча је и темерински мајсторски кандидат Властимир Ковачић, који је заузео 99. место.

Најбоље пласирана шахисткиња је велемајстор и селектор репрезентације Србије Ирина Чолушкина, која се, у генералном поретку, пласирала на 39. позицију са 5,5 поена.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести