Меморијал „Светозар Глигорић”: Предке уверљиви победник

Проглашењем победника и уручењем наградног фонда вредног 12.500 евра, у Београду је протеклог викенда завршен Меморијал „Светозар Глигорић“.
Победници турнира са организаторима
Фото: Победници турнира са организаторима

Међународни опен турнир одржан у част најбољег српског шахисте свих времена. Протеклих седам дана у оквиру Мастер и Аматерске секције надметало се укупно 315 играча из 40 националних федерација, а међу њима је било и 96 носилаца међународних титула.

На главном турниру победио је први фаворит – велемајстор из Русије (са заставом ФИДЕ) Александар Предке, са уверљивих 8,5 поена из девет партија. Фишеровски резултат руског велемајстора спречио је реми црним фигурама са земљаком Никитом Петровим у последњем колу. Та подела поена Петрову је донела треће место, а између руског двојца, са великих 7,5 поена, пласирао се интермајстор Чатерје Кустав из Индије.

Александар Предке није крио задовољство.

– Ово је мој трећи турнир заредом у Србији. На Србија опену није било добро, затим сам полако подизао форму. Већ у Параћину сам био други, а овде славио. Неком се може чинити да је било лако, али није. Било је неколико веома сложених партија, а реми против Петрова дозволио сам себи када је већ све било решено. Веома сам задовољан организацијом турнира и условима за игру, а посебно ми се допало да шетам Београдом – истакао је победник турнира.

Најуспешнији играч из Србије је интермајстор Никола Радовановић који је освојио шесто место са 6,5 поена, а поразом у последњем колу велемајстори Никола Седлак и Суат Аталик пропустили су озбиљне шансе за висок пласман. Истини за вољу, из разумљивих разлога (учешће на Олимпијади и друге обавезе) најбољи српски шахисти нису наступили на турниру. Пет играча освојило је норме за титулу интермајстора, али међу њима није било играча из Србије.

Дан раније завршен је турнир у Аматерској секцији, на коме су учесници из Србије били равноправнији у борби за висок пласман. Победник турнира је први носилац, Грк Георгиос Алексакис, са седам поена, друга је женски ФИДЕ мајстор Марина Черкасова, која игра под заставом Кипра, са 6,5 поена, док је бронза припала Драгану Дуњићу из ШК „Борча“, такође са 6,5 поена, али са нешто слабијим додатним критеријумима. Раме уз раме са Дуњићем пласирали су се и Владислав Лабус, Алексеј Новаковић и Мирослав Максимовић. Занимљиво је да Черкасова, као водећа пре последњег кола, због раније заказаног одласка, није била у могућности да одигра последње коло и освоји трофеј. Очигледно није ни сањала да ће бити у таквој прилици!

Турнир је организовало удружење „Светозар Глигорић“, уз помоћ бројних шаховских институција – ШС Београда, ШС Централне Србије и ШС Републике Српске, као и Спортског савеза слепих и слабовидих. Спортску правду делила је међународни судија Јасна Шакотић, уз помоћ међународног судије Драгана Бабића.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести