Милоје Ратковић ускоро велемајстор

На Међународном турниру „Трећа субота“ у Новом Саду у великом стилу победио је 24-огодишњи интермајстор из Мраморка Милоје Ратковић, са седам поена из 10 партија и без изгубљеног меча!
1
Фото: Youtube Printscreen

Овим сјајним резултатом млади Ратковић је освојио и завршну, трећу норму за велемајстора и приближио се на свега неколико поена магичној граници од 2500 рејтинг поена, колико је неопходно за званично признавање титуле велемајстора. Можемо, дакле, очекивати да већ на следећем турниру млади шампион потврди своје шаховско умеће и окити се највишом шаховском титулом. Треба истаћи да ће банатско село Мраморак, које су у шаховском свету 80-их година прошлог века прославиле чувене сестре Весна и Славица Марков, ускоро добити првог велемајстора.

Друго место освојио је руски интермајстор Арсен Кукмазов, такође са седам поена, али са нешто слабијим додатним критеријумима, док је треће место припало турском шампиону, који однедавно игра за Србију, велемајстору Суату Аталику са 6,5 поена. Треба похвалити и две даме које су се храбро бориле на турниру и осветлале образ припадницама лепшег пола – женски велемајстор из Русије Александра Малчевскаја освојила је 10. место са 5,5 поена, док је женском интермајстору из Бугарске Виктории Радевој припало 11. место са пет поена.

Тренутно је у хостелу “С” у Новом Саду у току  међународни турнир из серије „Трећа субота“, на коме 11 играча са највишим шаховским титулама игра Бергер у 11 кола. За сада је права сензација млада нада Новог Сада, 11-огодишњи Андреј Љепић, који је у великој борби ремизирао против два реномирана велемајстора – Руса Игора Наумкина и нашег Мирољуба Лазића! Треба истаћи да је Љепић против Наумкина чак био близу велике победе, али је руски велемајстор на рачун свог богатог искуства успео да спасе пола поена.

После четири одиграна кола,води велемајстор Суат Аталик са 3,5 поена, док се на деоби другог и трећег места са по три поена налазе двојица интермајстора – Тим Јанзељ из Словеније и Даниел Фернандез из САД-а. Похвале заслужују и новосадски ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан, који је тренутно четврти са два поена, као и наш млади интермајстор Лука Будисављевић, који се налази на петом месту са истим бројем поена, али за кога се већ види да игра изузетно зрело и искусно, па се очекује да и он ускоро постане нови велемајстор.

Турнир се завршава 11. колом , 29. новембра,са почетком у 10 часова.

И. У.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести