Мирко Кокеза шампион аматерског првенства Новог Сада

Шаховски савез Новог Сада је, у просторијама НШК-а, организовао  Отворено аматерско првенство Новог Сада.
mirko kokeza
Фото: Мирко Кокеза с главним судијом Алмиром Гагићем, фото: Приватна архива

Право наступа имали су играчи са рејтингом мањим од 2200 поена, као и играчи без рејтинга. Учествовало је 25 играча, међу којима и три ФИДЕ мајстора: Мирко Кокеза, Красоје Нотарош и Милан Илијћ.

После узбудљивих борби, победио је ФИДЕ мајстор Мирко Кокеза, са одличних 7 поена из 9 партија. Једини који је победнику успео да нанесе пораз је другопласирани ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош који је сакупио 6,5 поена. Победнички пехар је Нотарошу измакао због киксева против Александра Младеновића и Александра Опачића који су му нанели поразе. Занимљиво је да је актуелни рејтинг Нотароша 2199, што значи да се са само једним рејтинг поеном више не би сматрао шаховским аматером. Трећепласирани Миодраг Дражић је турнир почео веома лоше са 2 поена из четири партије, али је потом везао серију од чртити победе, која је прекинута тек у последњем колу, ремијем са победником турнира. Тако се Дражић пробио до деобе другог и трећег места са Нотарошем са освојених 6,5 поена, али му је ипак припала трећа награда због слабијих додатних критеријума.

Најпријатније изненађење турнира свакако је 13-огодишњи Лав Пајчин, новосадско чудо од детета, који је освојио одличних 6 поена, победивши неке веома искусне играче. Лав се заиста борио као лав и поклекао само пред Красојем Нотарошем и Зораном Миленковићем. Поред четвртог места, Лав је освојио и специјалну награду за најбоље пласираног играча са рејтингом испод 2000. Занимљиво је да се на деоби четвртог места са Лавом, као најмлађим учесником турнира, истовремено нашао и најстарији учесник, ФИДЕ мајстор Милан Илијћ! Илијћу се мора одати признање за невероватно добру игру у деветој деценији живота, будући да је током турнира у два наврата правио серије од по три добијене партије. Ипак, овде је још једном потврђено да младост побеђује искуство, будући да је у директном дуелу са Лавом Илијћ претрпео пораз.   

Са овом петорицом играча уједно се завршава и списак новчано награђених, а треба још истаћи добар резултат који су са 5,5 освојених поена постигли Александар Опачић, Александар Младеновић, Милорад Обрадовић и Александар Мајсторовић.

И. У.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести