Непомњашчи најближи титули

На велику радост многобројних шахиста и љубитеља древне игре из целог света, у понедељак је настављен Турнир кандидата, прекинут пре више од годину дана због тешке епидемиолошке ситуације.
sah
Фото: pixabay.com

Сада поново имамо прилику да уживо пратимо надметања најбољих шахиста планете, у покушају да се домогну не само победничког постоља, већ и меча са актуелним светским шампионом Магнусом Карлсеном. Осморица величанствених у овој борби су: Фабијано Каруана (САД), Лирен Динг (Кина), Александар Гришчук (Русија), Јан Непомњашчи (Русија), Максим Вашје-Лаграв (Француска), Аниш Гири (Холандија), Хао Ванг (Кина) и Кирил Алексејенко (Русија). Подсетимо, пре прекида било је одиграно седам кола, што је тачно половина турнира, те се сада до краја игра још седам кола са истим распоредом парова, али са обрнутим бојама фигура. Према правилнику Турнира кандидата, играчи из исте државе морају одиграти међусобне мечеве у првим колима. Тако су, у полу-диригованом жребу, кинески играчи одиграли свој меч већ у првом колу наставка турнира, док ће руски представници одмерити снаге у почетна три кола.

Имајући у виду колико је велики улог, осмо коло је, према очекивањима, већ донело две одлучене партије. Каруана је у великом стилу савладао Вашје-Лаграва, жртвујући материјал у отварању да би постигао веома оштру, двосеклу позицију, у којој се француски велемајстор добро снашао и одлично бранио пуних шест сати, а онда под притиском времена погрешио у осетљивој завршници. Овај резултат је омогућио Непомњашчију да сам избије на врх табеле, ремизиравши против Гирија. Кинески дерби Динга и Ванга, такође, је завршен ремијем, док је Алексејенко направио прави подвиг савладавши Гришчука. У овој узбудљивој партији, Гришчук је освојио пешака, али је Алексејенко имао довољну компензацију у виду активних фигура и јаког слободњака. Испоставило се да ће то и бити одлучујуће у наставку партије, будући да је Гришчук потценио снагу овог пешака и беспотребно форсирао на крају, што га је и одвело у пораз.

Слична лоша процена позиције догодила се и Вангу у наредном деветом колу, будући да је потценио Гиријеве претње по седмом реду и одиграо слаб 34. потез дамом на ивицу табле. Свега пет потеза потом, пао је црни пешак на “ф7”, чиме се распала одбрана око црног краља и Ванг је био принуђен да потпише предају. Гришчук и Непомњашчи су одиграли теоретски Гринфелд све време у границама једнаке игре и, иако је Гришчук предузео одређени ризик у покушају да игра на победу, партија је ипак завршена ремијем, након што су противници искористили скоро све расположиво време за размишљање. Слично је било и у партији Алексејенко – Каруана, у којој се Американац борио за цео поен практично до голих краљева, али је ипак постигао само нерешен резултат у топовској реми завршници. Са друге стране, Вашје-Лаграв је правим чудом спасао екстремно тешку завршницу против Динга, борећи се да сачува свог знатно изложенијег краља од напада Дингових тешких фигура, у чему је на крају и успео и тако сачувао и драгоцених пола поена.

Након оваквог расплета у осмом и деветом колу, на челу табеле се као лидер издвојио Непомњашчи са 5,5 поена, пола више од тројице пратилаца – Каруане, Вашје-Лаграва и Гирија, а потом следе Ванг, Гришчук и Алексејенко са по четири поена, и на крају Динг са 3,5 поена. Први додатни критеријум је међусобни сусрет(и), а други – већи број победа.

У среду је био први дан одмора, а данас се настављају борбе 10. колом. Каруана игра дерби против Динга (без обзира што је Кинез тренутно фењераш), Вашје-Лаграв и Гири ће се борити ко ће да стигне Непомњашчија на водећој позицији, Ванг– Гришчук испаде меч доњег дела табеле, а Непомњашчи чини се да, белим фигурама, има лепу меч-лопту против Алексејенка за учвршћивање лидерске позиције. Шта ће се од свега овога и остварити, остаје да видимо у директном преносу свих партија преко најпознатијих шаховских платформи.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести