Одигран Меморијал војводе Путника у Новом Саду

Претходних дана је у престоници наше северне покрајине одигран последњи у низу јаких међународних турнира у оквиру фебруарско-мартовског фестивала под називом „Трећа субота“.
Ива Узелац/Влахос (лево) пријатно изненадио
Фото: Ива Узелац/Влахос (лево) пријатно изненадио

Нови Сад је овог пута био домаћин Меморијала војводе Путника, турнира који симболично носи име једног од највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје, човека са израженом шаховском стратегијом у пресудним тренуцима за нашу земљу. Чак осам земаља учесница и 27 такмичара, међу којима и шест играча са највишим шаховским звањем, одали су почаст великом стратегу Радомиру Путнику. Одиграно је шест кола по Швајцарском систему паровања и са темпом игре од 90 минута по играчу за целу партију и бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Иако је на стартној листи био тек четврти, турнир је после велике борбе сензационално освојио интермајстор из Грчке Анатол Влахос, без иједног пораза и са одличних пет поена из шест партија. Гост из САД-а, велемајстор Ханс Мок Ниман, после пораза од победника турнира, пропустио је шансу да подели прво место у одлучујућем судару са организатором турнира, велемајстором Синишем Дражићем. Партију, у којој је све “прштало од варница” и која је на крају завршена ремијем, анализирали смо за наше читаоце. На крају, са 4,5 поена, Ниман је морао да се задовољи другим местом, док су треће место са по четири поена поделили велемајстор Синиша Дражић, ФИДЕ мајстор из Мађарске Арон Пашти и 11-годишњи руски кадет Артем Усков. Од домаћих играча најбољи после велемајстора Дражића били су солидни мајсторски кандидат Момчило Живковић, као и представник Радио-телевизије Војводина мајсторски кандидат Вељко Петрушић, обојица са по 3,5 поена. Најмлађи су овог пута били у слабијој форми, али треба похвалити младог Новосађанина Андреја Љепића, који је у овој јакој конкуренцији освојио високо 12. место са три поена.

Наредни циклус рејтингованих турнира почиње у априлу, а први на реду биће турнир у пет кола, од 2. до 4. априла, предвиђен за шахисте са максимално 2200 рејтинг поена.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести