Одиграно четврто коло на ФИДЕ Гранд При турниру у шаху

Најмирољубивије коло од почетка ФИДЕ Гранд При турнира у Београду. Од 8 партија колико је одиграно у 4. колу само једна је одлучена и то у групи Д где до данас нисмо видели победу.
ФИДЕ/Максим Вашје Лаграв
Фото: ФИДЕ/Максим Вашје Лаграв

Јунак дана је француски велемајстор Максим Вашје Лаграв који је црним фигурама надиграо младог руског велемајстора Александра Предкеа.

У партији са мноштвом компликација Максим Вашје Лаграв је био концентрисанији, имао је јасан план, постепено је поправљао своју позицију док је Предке како је време одмицало био све несигурнији. На крају Француз је уписао победу чиме је избио на прво место у групи Д јер је партија Мамеђаров - Ју окончана ремијем после обострано коректне игре.

У групи А Сем Шенкленд и Дмитриј Андрејкин су задржали прво место са 2,5 поена, Бакро је на 50%, сакупио је 2 поена, док је на зачељу Александар Гришчук са 1 поеном. У четвртом колу Шенкленд је ремизирао белим фигурама са Бакроом, а Андрејкин и Гришчук су такође потписали примирје које у овом моменту неупоредиво више одговара Андрејкину.

У групи Б Аниш Гири убедљиво води иако је ремизирао у четвртом колу и то црним фигурама са Иранцем Табатабеијем. Холанђанин је сакупио 3 поена, 2 поена има Никита Витјугов. Рус је у четвртом колу ремизирао

белим фигурама са Индијцем Пенталом Харикришном који се са 1,5 поеном налази на деоби трећег места са Табатабеијем.

У групи Ц Ричард Рапорт је црним фигурама одолео Владимиру Федосејеву и задржао се на деоби првог места у групи са Индијцем Видитом који је после неколико непрецизних потеза ипак успео да одржи равнотежу у партији са Алексејом Шировим. Видит и Рапорт имају по 2,5 поена. Два је сакупио Владимир Федосејев, а један Алексеј Широв.

Субота је слободан дан на турниру, а нова узбуђења су у недељу, од 15 часова. Истог дана у приземљу хотела Краун Плаза почиње велемајсторски турнир Београд 2022. Улаз је слободан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести