Одржан 8. Петровдански брзопотезни турнир: Победник Себастиан Котрла

Традиционални 8. Петровдански брзопотезни турнир, у организацији Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац, одржан је у кафе бару „Хаваји“ на Градском језеру у Вршцу.
21 sah vrsac
Фото: Приватна архива

На турниру је учествовало рекордних 38 играча, из Темишвара, Лесковца, Јагодине, Земуна, Београда, Панчева, Старчева, Ковина, Алибунара, Банатског Карловца, Влајковца, Избишта, Ритишева, Гудурице, Ковина, Скореновца, Пландишта и Вршца. Одиграно је 11 кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију.

После занимљивих надметања, прво место и победнички пехар освојио је талентовани Себастиан Котрла из Влајковца са 8,5 поена. Интересантно је истаћи да је једини пораз Котрла претрпео у последњем колу од младог арена велемајстора Алексе Алимпића. Друго место и вицешампионски пехар припали су Горану Вебелу из Јагодине са осам поена, колико је имао и трећепласирани Петар Ранков из Вршца, победник претходног Петровданског турнира, али са слабијим додатним критеријумима. Победа у последњем колу донела је Алекси Алимпићу високо четврто место, такође са осам поена, док је Стефан Котрла, старији брат у изразито шаховској породици Котрла, поделио пето и шесто место са Миланом Повићем, а обојица су сакупили по 7,5 поена. Треба истаћи и учешће вишеструког кадетског првака државе, 13-огодишњег Марка Милановића из Панчева, који је турнир завршио на одличном деветом месту, са освојених седам поена.

Петровдански турнир се организује од 2013. године, када је обележавано 50 година од смрти Боре Костића, првог српског шаховског велемајстора и прослављеног Вршчанина. Као куриозитет и својеврстан доказ да шах играју све генерације је и податак да је најмлађи учесник имао свега 11 година, а најстарији 81! А да све протекне у фер и коректној атмосфери, побринули су се међународни судија Зоран Станимировић и директор турнира Драган Крагић, уз велику помоћ чланова Управног одбора Удружења за неговање шаховске традиције Вршац.

Југослав Павловић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести