Одржано дечје првенство Новог Сада у убрзаном шаху

НОВИ САД: Претходног викенда одржано је Прво отворено дечје првенство Новог Сада у убрзаном шаху, где су право учешћа имали сви рођени 2003. године и млађи.
sah, pixabay
Фото: pixabay.com

Надметали су се у осам категорија у мушкој и женској конкуренцији. Учествовало је више од 90 деце из 20 клубова широм Србије, а такође су наступили и гости из Босне и Херцеговине. У оквиру категорије до осам година надметало се 27 шахиста, где је међу девојчицама најбоља била Лена Раденковић из ШК „Омладинац“ Нови Бановци са шест поена из седам партија.

Иза себе је оставила Катарину Вугдалић из ДШК „Капабланка 1992“ из Новог Сада и Машу Петров из Зрењанина. Код дечака је конкуренција била веома јака, а најсјајније одличје понео је Аљоша Каначки из ШК „Аљехин“ Панчево са 6,5 поена из седам партија. На другом месту је био Милош Пасула из „Бубамаре“ Нови Сад са пола поена мање, док је треће место припало Николи Адамовићу из „Капабланке 1992“ са освојених пет поена.

У групи дечака и девојчица до 10 година наступила су 22 учесника, а у женској конкуренцији најбоље су биле Јана Стошић из „Аљехина“ Панчево са пет поена из шест кола. Са једним поеном мање друга је била Варвара Емануилова из „Бубамаре“ и на трећем месту Дора Бодоло са два поена, такође из тог новосадског клуба. У мушкој конкуренцији приказане су одличне партије, а прво место је освојио Вук Ћирковић, члан ШКГН „Наис“ из Ниша, са шест поена из седам партија. Друго место је припало седмогодишњем Милошу Пасули из „Бубамаре“ са пола поена мање у односу на првопласираног, а треће место са пет поена је изборио Доминик Тот из истог клуба.

Најпосећенија група била је у узрасту до 14 година, у којој се такмичило више од 30 учесника. Прво место у категорији девојчица освојила је Мила Раденковић из „Омладинца“ из Нових Бановаца и за собом оставила Теодору Јауковић из „Капабланке 1992“, са пола поена мање. Треће место је заузела Магдалена Илић са 4,5 поена из „Момине школе шаха“ из Петровца на Млави.

У категорији дечака прво место је освојио Огњен Ћузовић из ШК „Ченејац“ из Ченеја са шест поена из седам партија и за собом оставио двојицу са поеном мање – Николу Лесковца и Вукашина Орлића из „Бубамаре“ Нови Сад, али су додатни критеријуми ипак пресудили да Никола освоји друго место. У најстаријој категорији до 18 година наступило је 15 шахиста, а међу девојкама прво место је освојила Ања Јовановић испред ЖШК „Даме“ из Новог Сада, друго, са пола поена мање припало је Елми Хоyић из ОШК „Добој Исток“ (БиХ), док је трећу позицију са 3,5 поена заузела Мина Раденковић из „Омладинца“. У мушкој конкуренцији прво место, без пораза, освојио је Милан Гагић из „Бубамаре“ и иза себе је оставио Виктора Месароша из ШК „Спартак“ Суботица на другом месту, као и клупског другара, Ђорђа Крунића на трећем.

Треба истаћи да су додељене и екипне награде, где је убедљиво прво место освојила „Бубамара“ из Новог Сада са више од 30 учесника и 11 освојених медаља. Друго место је заслужено освојио новосадски ДШК „Капабланка 1992“, док је треће припало ШК „Аљехин“ из Панчева. Организатор је био Шаховски клуб „Бубамара“ из Новог Сада, у чијим просторијама се и одржао турнир, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Планирано је да се турнир организује квартално, са циљем промоције шаха у дечијем узрасту, као и подизања квалитета игре и стварања нових младих велемајстора.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести