Општинско првенство за основце: Најбољима виза за окружно такмичење

Општинско такмичење за ученике основних школа, у појединачној и екипној конкуренцији, одржано је у ОШ “Ђура Јакшић” у Каћу.
ПА/Огњен Цвјетићанин првим потезом отворио надметање у Каћу
Фото: ПА/Огњен Цвјетићанин првим потезом отворио надметање у Каћу

Турнир је повлачењем првог потеза отворио члан Градског већа за спорт и омладину Новог Сада Огњен Цвејтићанин. Поред њега, отварање су увеличали и директор Јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација” Нови Сад Урош Лончар, директорка ОШ “Ђура Јакшић” Верица Летић, генерални секретар Шаховског савеза Војводине Данко Бокан и председник ШК “Југовић” Каћ Мирослав Копања, који је дао немерљив допринос реализацији догађаја.

Освајачи прва три места обезбедили су учешће на Окружном такмичењу, које ће се одржати 26. марта у Бачком Петровцу.

У конкуренцији ученица првог разреда најуспешнија је била Есенија Весетска са четири поена из пет кола. Пола мање је освојила Жељана Црногорац, док је трећепласирана била Анастасија Антонић са три поена, колико је имала и Теодора Хуђик. Ученице другог разреда су одиграле два кола више, а до самог краја је било неизвесно. Првопласирана Теодора Пауновић је укњижила 5,5 поена, као и Теа Куновац. Док је само пола бода иза њих била Ирина Сел.

Слично је било и код девојчица које похађају трећи разред. Тако су Ана Пунош и Јана Остовић стајале “раме уз раме” са шест поена, али је Ана имала боље додатне критеријуме, бод испред Зоре Љубанић. Драма је достигла врхунац код четвртакиња. Три првопласиране су имале једнак бодовни салдо. Додатни критеријуми су одлучили да Миа Росић буде прва, Сара Станић друга, а Јована Николић трећа.

Петакиња Варвара Емануилова је остварила “фишеровски резултат” у својој категорији. Јована Томчић је заузела друго место са 5,5 поена, пола више од Таше Сикопарије. Иста се ситуација догодила и код шестакиња. Дарија Тимофејева је остварила свих пет победа. Бод и по иза ње су се нашле Милица Ђекић и Софија Станисављевић.

Нажалост, седмакиње и осмакиње су одиграле само по три кола. Најбоље се снашла Јелица Остовић са два поена, пола више од Ање Живковић и Нађе Трајковић. У најстаријој групи је доминирала Леа Фелбаб са максималним учинком. Анђела Божић је имала бод мање, а треће место је заузела Николина Субић са једним поеном.

Код дечака, у најмлађој групи је победио Петар Недељковић са свих седам победа! На другу степеницу се попео Степан Тимофејев са бодом мање, док се бронзом окитио Стефан Анђелић са пет поена. Он је имао најбоље додатне критеријуме у односу на конкуренцију. Ученици другог разреда Стефан Остојић и Гаврило Милановић су завршили са једнаким бројем поена. Додатни критеријуми су одлучили да Остојић буде први, а Милановић други. Исто, као и да Младен Каурин освоји треће место.

Код ученика трећег разреда Младен Стричевић је победио у свих седам партија, па је самоуверено заузео прво место. Пратили су га Милан Убипарип, као други, те Исак Медер као трећи. Алекса Буњевачки је освојио титулу код четвртака, јер је имао боље додатне критеријуме од Огњена Видосављевића. На трећи степеник се попео Филип Остојић.

Код ученика који у торби носе књиге за пети разред славио је Лука Гилица са 6,5 бодова из седам кола, пола више од Јанка Јелића. Треће место је заузео Филип Живадиновић са 5,5. Занимљива ситуација се догодила код шестака. Чак четворица су имала једнак број бодова. Најбоље додатне критеријуме је имао Немања Штрбац, следио га је Јован Кнежић, а њега Стефан Гајић. Тимофеј Куглења није имао среће са додатним критеријумима.

Никола Живадиновић је доминирао у категорији ученика седмог разреда, са 6,5 поена из седам мечева. Он је био испред Димитрија Станковића и Марка Павловића, који су се, такође квалификовали за Окружно такмичење. У најстаријој групи дечака је победио Александар Грујић, са пола бода више од Филипа Грујића. Треће место је освојио Огњен Ковачевић.  Што се екипног турнира тиче, учествовале су само три школе. Међусобни сусрети су одлучили да победник буде ОШ “Никола Тесла”. Иза ње се нашла ОШ “Бранко Радичевић”, те, на крају, ОШ “Светозар Марковић”. Главни судија је била Светлана Стојадинов, а темпо игре је био 15 минута по играчу до краја партије, без додатног додавања времена.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести