Победници домаћин Будућност и Арадац у Српској Црњи

Одиграни су шаховски турнири у оквиру манифестације Боемске ноћи, који се организују у част сликара и песника Ђуре Јакшића у његовом родном месту Српској Црњи.
srpska crnja sah
Фото: Dnevnik.rs

Домаћини су позвали су у госте неколико екипа са којима су у традиционално пријатељским односима, а међу којима су и шахисти Вршца.Екипа из Вршца је била састављена од играча ШК Бора Костић (ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин, мајсторски кандидати Зоран Попов и Илија Милић) и вршачких шахиста који су већ неколико година у саставу ШК Униреа из Ритишева (мајсторски кандидати Пера Ранков и Славко Јовановић). Поред Вршчана, учествовале су и три екипе Будућности из Српске Црње, затим по једна екипа из Деспотовца и Александрова, као и гости из суседне Румуније – екипа Жомбоља .

Прво је одигран екипни турнир који је имао јачу А групу и нешто слабију Б групу.

После занимљивих борби у А групи, са максималних 9 меч бодова победила је екипа Будућности из Српске Црње, за коју су наступали: ФИДЕ мајстор Славко Азарић, мајсторски кандидати Димитрије Рикаловић и Божо Сантрач, као и Давид Зарин. Друго место са 6 меч бодова освојила је екипа Вршчана, док су трећи били шахисти из Деспотовца са 3 меч бода. Екипа из Александрова је, на жалост, овог пута остала без бодова. У групи Б прво место са максималним учинком освојила је екипа Арадца, док су друга и трећа екипа Будућности заузеле друго, односно треће место са 6, односно 3 меч бода. Екипа Жомбоља из Румуније остала је без поена.

Одигран је и брзопотезни турнир у 7 кола са 30 учесника. Првих пет учесника је награђено, а убедљиво је победио Пера Ранков из Вршца са  6,5 поена. На деоби другог и трећег места са 5,5 поена нашли су се Вршчанин Илија Милић и ФИДЕ мајстор Славко Азарић из Српске Црње, али је по додатним критеријумима други ипак био Милић. Четврто и пето место са 5 поена поделили су Милорад Дувњак и ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин.

Гости су се захвалили љубазним домаћинима на лепом шаховском дану, уз подсећања на значај и дела уметника Ђуре Јакшића и уз жељу да се ово лепо дружење понови.       

Текст и фото: Б. Ђонин

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести