Почело 16. појединачно првенство Србије у Бајиној Башти

БАЈИНА БАШТА: Појединачно првенство Србије почело је у уторак у Цептер хотелу „Дрина” у Бајиној Башти. Игра у две конкуренције (опен и жене) са по 10 учесника, а током девет такмичарских дана најбољи шахисти и шахисткиње Србије бориће се за титуле државних првака.
1
Фото: Шаховски савез Србије

На свечаном отварању, након интонирања државне химне, присутнима су се обратили Саша Јевтић, директор такмичења, Борислав Јовичић, управник Цептер хотела „Дрина” и Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије, који је уједно и прогласио првенство отвореним и симболично повукао први потез у партији између женског интермајстора Јоване Срдановић и женског велемајстора Јоване Ерић.

Интересантно је да су, од осамостаљења Србије, тренутно пет присутних велемајстора у мушкој конкуренцији освајала титуле чак 12 пута! Рекордер је Иван Иванишевић са шест пехара, Александар Инђић у витрини има три, док су Милош Перуновић, Бобан Богосављевић и Велимир Ивић по једном освајали титулу шампиона Србије.

Од јачих играча овог пута недостаје само велемајстор Роберт Маркуш, док код особа лепшег пола нису присутне женски велемајстор Теодора Ињац, женски интермајстори Адела Великић и Марија Ракић Вулићевић итд. Код мушкараца титулу брани велемајстор Велимир Ивић, а код дама женски велемајстор Јована Ерић. Директор првенства је Саша Јевтић, док је главни судија Раде Гољовић, а његов заменик Лена Миладиновић.

У првом колу фаворити су углавном испунили очекивања. Велимир Ивић је у једном од два велемајсторска дербија савладао Александра Ковачевића, док је Иван Иванишевић био бољи од Миодрага Перуновића, иначе селектора мушке репрезентације. Милош Перуновић је сасвим заслужено савладао Николу Радовановића, ипак, у најбољем могућем светлу показао се Иван Мартић, који је као дебитант на шампионату Србије имао “ватрено крштење”. Ефектно је савладао црним фигурама боље рејтингованог Вука Ђорђевића. Једини реми склопљен је у другом велемајсторском дуелу између Бобана Богосављевића и Александра Инђића, који је већ дуже време неприкосновен на српској рејтинг листи.

На турниру дама мало изненађење у првом колу је победа Милене Вујчић над искусном Ирином Чолушкином, док су остале фавориткиње мање-више биле сигурне. Вујчићева је, водећи беле фигуре, у популарној варијанти Свешњикова у Сицилијанци током средишњице освојила пешака. Након одређених компликација, остала је са фигуром више и тако натерала селекторку Чолушкину на капитулацију.

Марија Манакова је у партији са Анђелом Димитријевић филигранском техником успела да у завршници скакача дође до читавог поена, док је Марина Гајчин црним фигурама веома лепо савладала Анђелу Бојичић. Анастасиа Гроздановић је помало неопрезно ослабила сопственог краља и на тај начин дала мотив противници. Дама Љиље Дрљевић је нашла пут до противничког краља и уз помоћ лаких фигура задала завршни ударац. 

Ипак, најлепша партија првог дана женског Шампионата одиграна је између две Јоване – Срдановић и Ерић. Срдановићева је била веома близу победе, али је у нападу на црни бедем испуштала добитничке наставке, па је на крају морала спашавати живу главу вечитим шахом. Заиста сјајна увертира за тек започете шампионате, која обећава велику борбеност до самог краја! 

В. Класан

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести