Појединачно првенство Србије: Титула Теодори Ињац

У Крагујевцу играно 12. појединачно првенство Србије у шаху за жене.
Zenski sampionat Srbije
Фото: Ирина Чолушкина, Теодора Ињац, Адела Великић, фото: Приватна архива

Било је веома драматично до последњег тренутка, после сваког кола су се смењавале водеће шахисткиње, а најмање шест учесница је било у прилици да освоји титулу. На крају, младост је тријумфовала над искуством, те ће се титула најбоље шахисткиње Србије наредних годину дана налазити у рукама интернационалног мајстора из Београда Теодоре Ињац. Иако веома млада, с навршених тек 17 година, имала је највише стрпљења и упорности и била најбоља када је било најпотребније.

У првој половини турнира Теодора је савладала три своје противнице, а изгубила од браниоца титуле Аделе Великић, па се испоставило да су четири борбена ремија у последња четири кола била довољна да се сачува прво место. Прво место са Теодором Ињац поделила је женски велемајстор Ирина Чолушкина, која је такође сакупила 5,5 поена, али је њихов међусобни дуел у петом колу, који је припао Ињац, одлучио поредак. Ипак, после победе над женским интермајстором Марином Гајчин у драматичној партији претпоследњег 8. кола, Чолушкина је била у прилици да сама решава своју судбину, али јој, према сопственом признању, јутарњи термин последњег кола увек представља непремостиву препреку. Противница у тој последњој партији јој је била увек чврста Јована Ерић, женски интермајстор из Лознице, те Чолушкина није успела да постигне више од ремија.

Прошлогодишња првакиња, женски интермајстор из Београда Адела Великић, победила је обе првопласиране учеснице и дуго била у вођству, али је пред крај турнира неочекивано поклекла пред женским интермајсторима, осмопласираном Тијаном Благојевић и деветопласираном Милом Жарковић. Са ремијем у последњем колу против женског велемајстора Ане Бендераћ и са освојених 5 поена није се могло више од бронзе. Игра Ане Бендераћ била је квалитетна и само су је додатни критеријуми спречили да се домогне трећег места, будући да је сакупила 5 поена, исто као и Адела Великић. Она дефинитивно спада у играчице које имају за чим да жале на овом турниру.

Ипак, вероватно ће највећу тугу из Шумарица понети Марина Гајчин, која је пропустила прилику да у 8. колу победи Чолушкину и сама на првом месту сачека последњу рунду. Чак и после тог несрећног пораза, Гајчинова је имала шансе за медаљу, али се потпуно сломила у последњем колу против Миле Жарковић, вероватно под утиском пропуштене прилике од претходног дана. На крају, са освојених 4,5 поена, за Марину деоба петог и шестог места са Јованом Ерић и значајан пад на актуелној рејтинг листи. Са друге стране, Ерићева је захваљујући одличној игри на Осмомартовском турниру у Београду, који је претходио овом Шампионату, освојила одличних 35 рејтинг поена, и са актуелних 2300 пробила се на високо пето место српске рејтинг листе, при чему је од активних играчица само женски велемајстор Јована Рапорт испред ње.

Генерални утисак са овог Шампионата је да је био веома борбен, као и увек када су женски турнири у питању. Међутим, треба имати на уму да је после Полуфинала у Ечкој и Осмомартовског турнира у Београду, ово био трећи турнир заредом за већину учесница и ту треба тражити узроке многих преокрета и неочекиваног пада у игри појединих шахисткиња.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести