Пролећни рапид турнир „Гимназијалац 2019“: Велемајстор Дражић на врху

После Светосавског турнира за ђаке, ентузијасти најмлађег бачкопаланачког шаховског клуба „Гимназијалац“ организовали су и први овогодишњи рапид турнир под називом Пролећни рапид „Гимназијалац 2019“.
Rapid
Фото: Тројица првопласираних са председником ШК "Гимназијалац" Иваном Тотом

Турнир је одржан у пространом холу спортске хале Спортско рекреативног центра „Тиквара“ у Бачкој Паланци. Такмичење је окупило чак 80 шахиста из Змајева, Бача, Селенче, Опова, Јабуке, Србобрана, Гајдобре, Кулпина, Челарева, Черевића, Новог Сада и Бачке Паланке. Међу учесницима су били и по један велемајстор и интернационални мајстор и једанаест ФИДЕ мајстора, што говори да је турнир био прилично јаког састава. Играло се девет кола по Швајцарском систему, уз компјутерско паровање и по правилима ФИДЕ за убрзани шах. Сваки учесник је имао по 15 минута за размишљање за целу партију, а турнир је рејтингован код ФИДЕ. Национални арбитар Ива Узелац ауторитативно је водила турнир и дала свој пун допринос његовом успешном завршетку.

Након поздравног говора председника ШК „Гимназијалац“ Ивана Тота и отворања турнира од стране председника Општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице, отпочеле су занимљиве борбе на 64 поља. Из њих је као најуспешнији изашао новосадски велемајстор Синиша Дражић, који је са седам победа и два ремија сакупио осам поена и први прошао кроз циљ. Њему је припала награда од 12.000 динара и пакет вина из винарије Мрђанин из Сремских Карловаца. Друго место, награду од 7.000 динара и вино из винарије КМ из Новог Сада заслужио је ФИДЕ мајстор Вук Савановић који је сакупио 7,5 поена, док су треће место, награда од 4.000 динара и вино из винарије Звонко Богдан припали ФИДЕ мајстору Мирољубу Стојковићу који је турнир завршио са седам поена. Четврто место и награда од 3.000 динара припали су интернационалном мајстору Горану Вујадиновићу, који је на свој конто укњижио 6,5 поена. Са истим бројем поена, али са слабијим додатним критеријумима, турнир је завршио бранилац титуле са претходног турнира, мајсторски кандидат Милан Поповић, коме је припала награда од 2.000 динара. Такође по 6,5 поена имали су мајсторски кандидат Живадин Митровић из Јабуке код Панчева на шестом, и ФИДЕ мајстор Слободан Јовановски на седмом месту. Обојица су добили на дар по вино из винарије Хопово. Дар исте винарије заслужио је и србобрански ФИДЕ мајстор Радослав Петковић, који је крај турнира дочекао на осмом месту са шест освојених поена. Са истим бројем поена и вином винарије Звонко Богдан на деветом месту турнир је окончао познати шаховски радник, секретар Шаховског савеза Војводине, ФИДЕ мајстор Данко Бокан. Такође са шест освојених поена даље су следили ФИДЕ мајстори Драган Косановић и Милоје Брајић, као и мајсторски кандидати Милош Зоњић, Неђељко Хајдер и Стеван Перић.

Организатор је обезбедио и неколико специјалних награда. Најбоље пласирани омладинац је мајсторски кандидат Миланко Билић из Кикинде, коме је уз шаховску литературу припала и награда од 1.000 динара. Друго место међу омладинцима и шаховска литература припали су ФИДЕ мајстору Арпаду Кечкеметију. Трећи међу омладинцима био је Никола Лалић, који је такође добио шаховску литературу. Награду од 2.000 динара добио је најбоље пласирани играч клуба домаћина, мајсторски кандидат Славиша Врањеш, док је награду од 1.000 динара као најбољи нерејтинговани такмичар заслужио Иван Рајшп. Најбоље пласирани ветеран мајсторски кандидат Неђељко Хајдер добио је награду од 1.000 динара, уз вино из винарије Хопово. Слатким пакетом Еуген чоколада награђени су и најбоље пласирани јуниорка и јуниор – Милана Ковач и Михајло Домбровски. И коначно, вино из винарије КМ из Новог Сада добили су представници шаховског клуба Змајево који су се први пријавили на турнир.

Поред већ поменутих донатора, турнир су помогли и Општина Бачка Паланка, која је обезбедила веома укусну закуску за све учеснике, као и Гимназија „20. октобар“, Плантажа јагода Чавић и Бап Електро. Све у свему, добри услови за игру, врло добар одзив шахиста. Одличан турнир! Парафразираћемо речи председника Општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице „Надамо се да ће оваквих турнира у Општини Бачка Паланка бити што више“.

Ж. Дедијер

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести