ПРВА ШАХОВСКА ЛИГА СРБИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ: Титула близу Елемира

Најбољи српски шахисти су се поново окупили на истом месту – у хотелу “Цептер Дрина” у Бајинкој Башти. Они ће, појачани шахистима из иностранства одиграти најквалитетније екипно такмичење у Србији – Прву лигу Србије за 2023-ћу годину. Најбољих 12 екипа у држави ће се надметати за титулу шампиона Србије.
1
Фото: На корак од трофеја, фото: ШСС

Титулу ће од 18. до 28. септембра бранити шахисти београдског “Змаја”, које три дана након завршетка овог турнира чекају изазови у Европском клупском купу. Главни судија овог престижног турнира је међународни арбитар Иштван Бриндза, а директор такмичења је међународни организатор Миливоје Миливојевић.

Одиграно је девет од 11 предвиђених кола, а титула првака Србије је све ближе Елемиру. Нафтагас, за који наступају јерменски велемајстори Самвел Тен-Сахакјан и Роберт Хованисјан, велемајстор Бранко Тадић, те интермајстори Милош Станковић, Стефан Тадић и Милован Ратковић, се издвојио на врху табеле са четири бода више од пратилаца. Што значи да им је потребна још једна победа да “овере” шампионску круну. У томе ће покушати да их заустави чак пет екипа, које су још у математичкој могућности да их престигну. Лидера прати група од четири тима са по 17 меч бодова: Јелица ПЕП из Горачића, Југовић из Каћа, 365.rs из Пожеге и Спартак из Суботице. Актуелни шампиони се налазе на шестом месту са 16 меч бодова, тако да ће имати заиста тежак задатак у преостала два кола. Титулу ће покушати да оставе у Београду следећи шахисти: велемајстори из Црне Горе Лука Драшковић и Денис Кадрић, јерменски Мераб Гуганашвили, уз српске велемајсторе Александра Предкеа, Миодрага Савића, као и интермајсторе Милоша Шћекића и Владимира Луковића.

Борба за опстанак је такође интересантна. Младост из Нове Пазове и Краљица ПТТ из Петроварадина су на последња два места на табели. Новопазарци имају победу од 4:2 у директном дуелу, те баш та три меч-бода праве разлику.

У предзадњем, десетом колу ће се састати: Јелица ПЕП (Горачићи) – Рудар (Костилац), Нафтагас (Елемир) – 365.rs (Пожега), Краљица ПТТ (Петроварадин) – Словен (Рума), Новосадски ШК (Нови Сад) – Црвена звезда (Београд), Младост (Нова Пазова) – Змај (Београд), Југовић (Каћ) – Спартак (Суботица).

Табела након деветог кола: 1. Нафтагас 21 (36,5), 2. Јелица ПЕП 17 (31,5), 3. Југовић 17 (31), 4. 365.rs 17 (30,5), 5. Спартак 17 (29), 6. Змај 16 (30), 7. Словен 14 (31), 8. Рудар 12 (28,5), 9. Новосадски ШК 11 (29,5), 10. Црвена звезда 7 (22,5), 11. Младост 3 (12,5), 12. Краљица ПТТ 0 (11,5).

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести