Првенство ШК Гимназијалац: Стефан Ристић фишеровски

Гимназијалац из Бачке Паланке био је организатор првог рејтингованог Првенства клуба, које је одржано током јануара и фебруара месеца.
Ђ. Штрбац/Детаљ са турнира у Бачкој Паланци
Фото: Ђ. Штрбац/Детаљ са турнира у Бачкој Паланци

У конкуренцији су се нашла 22 играча из Новог Сада, Бача и Бачке Паланке, међу којима су били и четворица омладинаца и једна пионирка. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре је био 60 минута по играчу за целу партију, плус 30 секунди додатка за сваки одиграни потез почевши од првог. Спортску правду делила је Ива Узелац из Новог Сада.

Од старта ка победничком пехару силовито је кренуо прошлогодишњи шампион Стефан Ристић из Бачке Паланке, који није посустајао ниједног тренутка. Низао је победу за победом и  убедљиво, коло пре краја, одбранио титулу. Попут легендарног Роберта Бобија Фишера, Ристић је нанизао свих седам победа и сасвим заслужено освојио прелазни победнички пехар и главну награду од 10.000 динара. Другу позицију заузео је Бачкопаланчанин Александар Тот са 5,5 поена, док је трећепласирани његов суграђанин Дарко Милешевић са пола поена мање. Најбоље позиционирани омладинац је Сергеј Манојловић из Новог Сада, који је запосео пети степеник са укњижена четири поена и освојио прелазни омладински пехар. Иза њега пласирали су се бачкопаланачки омладинци Лазар Станојевић са 3,5 поена, Иван Рајшп са три и Вук Шијаков са 2,5 поена.

Једина млада дама међу шахистима била је Милана Ковач, ученица трећег разреда основне школе која се, иако има тек девет година, храбро борила са много старијим и искуснијим противницима и освијила поен и много искуства за наредне турнире. Милана је такође награђена прелазним пехаром.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести