Првенство Србије МАРИНА ГАЈЧИН шампионка државе

Појединачно првенство Србије улази у завршницу. Од девет кола одиграно је осам. Иако је много тога познато, драме неће да недостеје у ни у последњем колу.
ozon.rs/ Апатинка коло пре краја постала нова шампионка Србије
Фото: ozon.rs/ Апатинка коло пре краја постала нова шампионка Србије

Тако је 17. издање овог такмичења донело и 10. шампионку наше земље, а да ли ће велемајстор Александар Инђић подићи пехар четврти пут, или велемајстор Роберт Маркуш постати девети првак Србије, сазнаћемо након 9. кола, у хотелу “Фантастико ексклузив” у Сенти.

У комкуренцији дама главно питање је већ добило и одговор. Фантастичном игром и апсолутно заслужено, наша репрезентативка интермајстор Марина Гајчин постала је 10. шампионка Србије, и то коло пре краја. Колико сјајно игра овај турнир показује више чињеница. У осам кола има само два ремија, и то против најискуснијих шахисткиња на турниру.

Такође, остварила је и веома добар рејтинг преформанс од 2389, те је, за сада, зарадила 23,6 поена рејтинга. Марину, која је накупила седам поена, прати веома снажан тројац са по пет поена. Ту су, сада већ бивша првакиња, женски велемајстор Ирина Чољушкина, првакиња из 2021. велемајстор Јована Ерић и такође бивша шампионка Србије интермајстор Сандра Ђукић.

Ирина има само један пораз, и то од Ање Јовановић. Међутим, велики број ремија ју је одвојио од могућности да остане конкурентна да одбрани титулу до последњег кола. Јована Ерић је била најозбиљнија претња Гајчиновој, али пораз у међусобном дуелу, па потом и од женског ФИДЕ мајстора Катарине Остојић су је коштале. Ђукићева је, након пораза од Гајчинове у првом колу, заиграла одлично, али је доживела резултатски пад у другом делу турнира. Велемајстор Мариа Манакова, игра променљиво, што је чини непредвидивом и опасном за сваку противницу. Она заостаје за другопласираном селекторком женске репрезентације само пола бода, па ће покушати да дође до медаље у последњем колу.

Катарина Остојић није добро почела овај Шампионат, али је у другом делу заиграла сјајно и покварила рачуницу неким фаворитима. Она ће то покушати и против нове шампионке из Апатина. Ања Јовановић, Ана Тадић и Марија Станковић играју добро, и свака од њих је на неки начин скренула пажњу на себе. Интермајстор и бивша првакиња Љиља Дрљевић има мало лошији резултат од очекиваног, али је показала завидну борбеност.

У отвореној конкуренцији, Александар Инђић се налази пред новом титулом првака. Да би до ње и сигурно дошао треба да победи велемајстора Борка Лајтхајма. Само пола бода мање има Роберт Маркуш, а пошто су њих двојица ремизирали у 8. колу, он ће морати да јури победу против актуелног шампиона велемајстора Велимира Ивића, и да се нада неуспеху Инђића. Цео бод мање од првопласираног има трећепласирани велемајстор Милош Перуновић, који је једини пораз доживео од Инђића.

Актуелни првак Велимир Ивић се надао трећој узастопној титули, али га је пораз од Перуновића оставио без шанси. Он је побеђивао играче са нижим рејтингом, али у дербијима је тешко скупљао поене. Ипак, неће одустати од борбе за медаљу, као ни наш најтрофејнији играч, велемајстор Иван Иванишевић, који има само две победе и само један пораз, показавши колико га је тешко савладати. Исто важи и за одличног интермајстора Стефана Тадића, који је једини пораз доживео од браниоца титуле. С друге стране, велемајстор Александар Ковачевић је без тријумфа, иако је претрпео само два пораза.

Младе наде српског шаха, ФИДЕ мајстор Андреј Љепић и Марко Ивановић могу да буду задовољни досадашњим наступом на најважнијем појединачном такмичењу у земљи. Њих двојица ће и одмерити снаге у деветом колу. Велемајстор Борко Лајтхајм је, вероватно, очекивао мало бољи резултат, али, с обзиром на то да је ово један од најснажнијих шампионата у последњих 10-ак година, не треба бити разочаран приказаним, бар за сада.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести