Првенство Војводине у убрзаном шаху: Победник Борко Лајтхајм

Традиционално Првенство Војводине у убрзаном шаху за 2019. годину одржано је у Старој Пазови, а технички организатор је био шаховски клуб „Стара Пазова“, у сарадњи са Шаховским савезом Војводине.
Prvi
Фото: Борко Лајтхајм са организаторима, фото: Приватна архива

Учешће је узело 38 учесника од чега је 29 било са рејтингом, а 11 учесника је било млађе од 20 година. Са међународним титулама је било седам учесника и то: један велемајстор, један интермајстор и пет ФИДЕ мајстора.

У име организатора, на отварању турнира учесницима се обратио Милан Скоко, а турнир је отворио председник клуба Борислав Предојевић. Судио је Михајло Савић, међународни судија, а помагао му је Стеван Милаш, национални арбитар. Одиграно је осам кола по Швајцарском систему, са темпом игре од 15 минута по играчу, а турнир је пријављен и рејтингован код ФИДЕ.

После занимљивих борби, победник је, према очекивању, постао велемајстор Борко Лајтхајм, са одличних седам поена из осам партија. За друго место водила се велика борба и на крају су додатни критеријуми одлучивали о подели медаља, будући да су чак четворица играча имала по шест поена. Најуспешнији међу њима био је ФИДЕ мајстор Драган Косановић, коме је припало сребро, док је бронзу освојио интермајстор Јован Радловачки. Четврто место припало је Новици Матићу, док је пето место освојио талентовани омладинац Бранислав Паркајић. Следили су Велимир Петрушић са 5,5 поена, а потом четворица играча са по пет поена: Ђорђе Ковачевић, ФИДЕ мајстор Константин Орлов, Драган С. Митровић и Драган Радић. Победник турнира је освојио пехар, а прва тројица учесника су, поред новчаних награда, добили и медаље. Такође, награде су добили и најбоље пласирани ветеран Миле Пиља са 4,5 поена, те омладинац Лука Мушкиња, такође са 4,5 поена, док је организатор посебно наградио најбољег домаћег играча.

М. Савић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести