Први Влајковачки дани шаха: Невероватни Милко Попчев

Мало село у јужном Банату је за само неколико месеци од места са богатом шаховском традицијом, али без шаховског клуба, прерасло у праву оазу древне игре, које привлачи чак и велемајсторе.
sah
Фото: ШК Прогресул

Влајковац је, поред шаховског клуба, који већ сада бележи одличне резултате у Јужнобанатској лиги Војводине, добио и шаховски фестивал. Све то је покренула група младих шаховских ентузијаста, која је око себе окупила децу из околних места, усадила им љубав за игру на 64 поља, и почела да развија њихов таленат. Један од најбољих начина да се то постигне је да деца играју што више партија против бољих и искуснијих од себе.

Баш због тога је претходне недеље, први пут одржан шаховски фестивал „Влајковачки дани шаха”. Он се састојао од опен турнира у стандардном шаху, потом у убрзаном шаху и чак два турнира у брзопотезном шаху, јер је тај темпо игре најмлађима и најинтересантнији због динамичности. На тим такмичењима је укупно учествовало 105 играча из 20 насеља. Да они добију епитет међународни постарали су се гости из Румуније и Бугарске.

На опену је учествовало 16 шахиста и две веома талентоване шахисткиње. Након шест дана неизвесних борби (од 22. до 27. августа) и шест одиграних кола, прва награда је отишла велемајстору Милку Попчеву из Пловдива (Бугарска). Пријатељ огромног броја војвођанских шахиста је имао скоро фишеровски резултат, освојио је сјајних 5,5 поена. Једини непоражен против шампиона је изашао другопласирани мајсторски кандидат Ђорђе Митрованов из Вршца са 5 поена и то без пораза. Актуелног првака Вршца је скупо коштао реми против клупског колеге из Шах клуба „Бора Костић Вршац” мајсторског кандидата Лазара Петровића. Петровићу је припало треће место са укњижених 4,5 поена.

Награда за најбољег јуниора је отишла у руке једанаестогодишњег Луке Ђукића, док је његова вршњакиња Софија Перовић била најбоља јуниорка. Организатор је мислио на најстарије, али и најмлађе, па су тако награђени и најбољи ветеран - Ђурица Ђурић, и најмлађи учесник – Александру Улман.

Турнир у убрзаном шаху је привукао чак 31 такмичара у просторијама Шаховског клуба Прогресул, у Влајковцу. Пре почетка првог кола, присутнима се обратио и председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, који је тиме дигао значај овог фестивала на виши ниво. Одиграно је девет кола, а на крају је убедљиво славио Милко Попчев са невероватних 8,5 бодова. Поен и по мање је имао двојац саиграча из ШК „Бата Ћосић” из Опова, Горан Влајковић, коме је припала друга награда због бољих додатних критеријума, и Живадин Митровић. Посебно радује добра игра младих играча на овом турниру, који су иза себе на табели оставили много искусније ривале.

Серију успеха Попчев је наставио освајањем и првог турнира у брзопотезном шаху, у конкуренцији 27 играча. Одиграно је 11 кола, а бугарском велемајстору је фалило само пола поена до максималног скора. Против њега је једино остао непоражен искусни ФИДЕ мајстор Милорад Капелан. Колико је Попчев био доминантан показује и податак да је другопласирани Ђорђе Митрованов за њим заостајао чак 2,5 поена. Ипак, морамо похвалити и Вршчанина на заиста одличној игри. Славољуб Грујић је турнир завршио на трећем месту, освојивши 7,5 бодова.

Управо су сјајни Вршчанин Славољуб Грујић и додатни критеријуми спречили Бугарина да освоји и четврти трофеј за прво место у само шест дана. Морао се задовољити наградом за друго место, иако је дошао до чак 9,5 поена из 11 партија. Тај податак само показује колико је добро играо Грујић. Да макар једна награда остане у Влајковцу постарао се мајсторски кандидат Себастиан Котрла, коме је припало треће место са убележених 7,5 поена.

Награде је уручио директор фестивала и председник ШК Прогресул Раде Ђукић. Њега и главног судију националног арбитра из Влајковца Стефана Котрлу треба посебно похвалити, јер су током целог фестивала феноменално обављали организациони део посла, старали се да атмосфера буде на што вишем нивоу и да сваки учесник буде што задовољнији. Организатори су изјавили за „Дневник” да су веома задовољни фестивалом и да ће урадити све што могу да ова шаховска манифестација постане традиционална.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести