Шаховски клубови Дневник и Капабланка 1992 организовали 26. традиционални турнир деце „Шах у школе”

Шаховски клубови Дневник и Капабланка 1992 настављају традицију одржавања турнира за најмлађе.
Najstarija grupa je bila izuzetno kvalitetna
Фото: Најстарија група дечака, фото: Приватна архива

У новосадској Основној школи „Никола Тесла“ одржан је 26. турнир деце Шах у школе, на коме је било 76 учесника у пет категорија. 

Учеснике су поздравили творац турнира, шаховски ФИДЕ мајстор и шаховски педагог Жељко Медар, који је подсетио на више од минуле две и по деценије надметања најмлађих и најталентованијих шахиста из читаве Војводине и истакао да је акција дала резултате, јер је шах уведен у школе. Затим је међународни судија, Миодраг Станковић из Старих Бановаца укратко објаснио начин играња и које су могуће грешке у игри и како се отклањају, а учеснике је поздравио и отворио турнир председник ШК Дневник Слободан Јаковљевић

На турниру су учествовали шахисти из  Вршца, Оџака, Зрењанина, Чуруга, Старих Бановаца, Сенте, Беочина и других места, као и из новосадских клубова и шаховских школа.

У млађој групи девојчица (други до четврти разред) победила је Теодора Јауковић (ДШК Капабланка и првотимка сениорског састава ШК Дневник). Друго место освојила је Дуња Павлик док је треће припало Емилији Вугдалић.

Међу девојчицама од петог до осмог разреда, према  очекивању, са свим победама прва  је била Ања Јовановић, друга Ана Тепић, а трећа Калина Оро, све три Новосађанке.

Петар Богнар из Врдника, члан шаховске школе организатора, неочекивано је тријумфовао у јакој и најбројнијој конкуренцији (млађи дечаци од другог до четвртог разреда). Друго и треће место су поделили Марко Павловић из Новог Сада и Сенћанин Кинчеш Криштоф. У овој групи било је 24 такмичара.


Коначан пласман

Девојчице - II - IV разред: Теодора Јауковић 6,5, Дуња Павлик 6, Емилија Вугдалић 5,5, Неда Вучевић 4, Варвара Емануилова, Јована Томчић и Елена Кугли по 3 поена, итд.

Девојчице – V - VIII разред: Ања Јовановић 4, Ана Тепић 3, Калина Оро 2, Дарија Попов 1, итд.

Дечаци – II – IV разред: Петар Богнар 6, Марко Павловић и Кинчеш Криштоф по 5,5, Балша Ивановић и Лука Гилица по 5, Урош Зарић 4,5, Петар Мандић, Марко Мајсторовић, Стефан Бабић и Павле Симанић по 4 поена, итд.

Дечаци – V - VIII: Бранислав Паркајић 7, Огњен Ћузовић 5,5, Сабо Марко 5, Александар Грујић, Вукашин Бојић, Никола Лесковац, Страхиња Станић, Страхиња Јањић Иван Пуповац и Вукашин Орлић по 4 поена, итд.

Ђаци прваци и предшколци: Стефан Остојић 7, Аљоша Радошевић 5, Лазар Цветковић и Младен Шћекић по 4,5, Дамјан Миловић, Филип Остојић и Војин Станић по 4 поена, итд.


Фото: Најмлађа група дечака, фото: Приватна архива

У најстаријој групи (дечаци пети до осми разред) победио је Бранислав Паркајић из Зрењанина, који је остварио свих седам победа. Најмлађи мајсторски кандидат, Новосађанин Огњен Ћузовић био је други, а бронзана медаља припала је Сабо Марку. Они су се издвојили испред групе од чак седам играча који су имали исти број поена. Учествовало је 19 шахиста.

Најзанимљивије је било у групи ђака првака и предшколаца. Једино су у овој конкуренцији учествовали заједно дечаци и девојчице. На изненађење свих, тријумфовао је најмлађи такмичар, петогодишњи Новосађанин Стефан Остојић, који је имао максималан учинак - седам победа из исто толико партија. Други је био Аљоша Радошевић, клупски друг победника, док су треће место поделили Лазар Цветковић из Старих Бановаца и Новосађанин Младен Шћекић. Навешћемо и најуспешније девојчице у овој гхрупи: Ђурђа Ивановић из Вршца, Милица Марчета из Старих Бановаца и Софија Тохољ из Новог Сада.

На досадашњим турнирима било је много гостију и сви су они помогли да ова манифестација овако дуго траје. На свим досадашњим турнирима присуствовао је истакнути новосадски судија и шахиста Красоје Нотарош. Поред Миодрага Станковића, главног судије, правду су још делили: Јелена Станковић, Светлана Стојадинов, Смиљана Петковић, Красоје Нотарош, Марија Станковић, Александар Лесковац и Жарко Ћузовић.

Организаација оваквих турнира не би била могуће без праве и искрене помоћи. Зато се, овом приликом, клубови организатори Дневник и Дечји шаховски клуб Капабланка 1992 захваљују директору ОШ „Никола Тесла“ Игору Милићевићу, чија је школа била одличан домаћин и без накнаде устпила простор за игру и госте. Такође, упућују велику захвалност Управи за спорт и омладину Новог Сада која је препознала значај оваквих манифестација, као и традиционалном донатору ББ Минаква.

Припремио: С. Јаковљевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести