Традиционални дечји турнир „Акција шах у школе – деца вас моле” протекао у дивној атмосфери

У организацији Новосадског дечјег шаховског клуба Шахматни кружок, а у сарадњи са ШС Војводине и под покровитељством Града Новог Сада, у просторијама Основне школе “Жарко Зрењанин”, одржан је још један у низу изванредних и значајних дечјих турнира, под називом “Акција шах у школе – деца вас моле”.
Decji turnir Akcija Sah u skole
Фото: Победници у групи старијих девојчица са организаторима, фото: Приватна архива

Учествовало је преко 120 шахиста из основних и средњих школа Новог Сада, Суботице, Сомбора, Вршца, Панчева, Уљме, Ритишева, Бачког Брега, Алексе Шантића, Беочина и других места. Турнир су отворили испред ОШ “Жарко Зрењанин” учитељица Софија Радојчин, која је уједно и зачетник ове прелепе манифестације пре више од једне деценије, затим Зоран Станимировић, председник ШС Војводине, и Данко Бокан, представник НДШК Шахматни кружок. Главни судија је била национални арбитар Станислава Недељковић, која је, уз помоћ својих колега, посао одрадила без и најмањег застоја, иако је такмичење било веома борбено, неизвесно и узбудљиво.

Турнир је одигран у 10 различитих категорија – посебно за дечаке и девојчице, као и за свака два разреда основне и средње школу. У групи најмлађих дечака из предшколског, првог и другог разреда победио је Лука Гилица са 4,5 поена из 5 партија, док су се на деоби од другог до четвртог места нашла тројица дечака са по четири поена. Бухолц је пресудио да сребро припадне Константину Мандрашу, бронзу је освојио Максим Ефремов, док је четврти био Милош Пасула. Код дечака из трећег и четвртог разреда прво место са по 4,5 поена поделила су двојица такмичара, али је Бухолц пресудио да злато припадне Луки Мишковићу, док је сребро освојио Алекса Владислав. И на деоби трећег места нашла су се двојица дечака са по четири поена, а бронзу је освојио Марко Павловић, док је Стефан Владислав био четврти.

Код дечака из петог и шестог разреда виђена је апсолутна доминација Николе Лесковца који је освојио злато са фишеровских пет поена из пет партија, цео поен испред сребрног Вукашина Орлића, док је бронза припала Борису Остојину са 3,5 поена. Код најстаријих основаца такође потпуна доминација Матеје Мијушковића који је победио са пет из пет, други је био Алекса Субић са четири поена, док је треће место освојио Давид Мачковић са три поена. У најјачој конкуренцији међу средњошколцима победио је талентовани Андреј Љепић, који има само 10 година, али већ побеђује много старије и искусније играче! Андреј је освојио 4,5 поена, пола поена више од Николе Скендеровића, коме је припало друго место, док је трећепласирани Никола Лалић са 3,5 поена. 

У групи најмлађих девојчица из предшколског, првог и другог разреда тријумфовала је Варвара Емануилова са фишеровских пет из пет, чак два поена испред најближих пратилаца! На деоби другог места нашле су се три шахисткиње са по три поена, а Бухолц је пресудио да сребро припадне Јовани Томчић, бронза Софији Перовић, док је Лена Базина освојила четврто место. Код нешто старијих девојчица из трећег и четвртог разреда поново је убедљиво победила Теодора Јауковић са максималним бројем поена, поен испред другопласиране Емилије Вугдалић. На деоби трећег места нашло се чак пет девојчица са по три поена, а Бухолц је пресудио да бронза припадне Јелици Остовић.

Све старије девојчице из основне и средње школе одиграле су заједнички турнир, такође у пет кола, али се пласман рачунао посебно у свакој категорији. У групи девојчица из петог и шестог разреда десио се занимљив случај да су три такмичарке имале исти број поена (по 3,5), те је Бухолц одлучивао о расподели медаља: злато је припало Сари Бућкош, сребро Хани Ферко, док је бронзу освојила Ана Тепић. Код најстаријих девојчица из основне школе победила је Елена Шодоловић испред Милене Тривуновић, док је у конкуренцији средњошколки најбоља била Лана Тодоров.

Све је протекло у фер и другарској атмосфери, а домаћин се потрудио да сви буду задовољни и да на крају турнира буду и награђени. Велики број поклона за децу у виду пехара, медаља, књига и шаховских сувенира никога није оставио равнодушним. Већ по традицији услужно особље из школе је припремило сендвиче, кифлице, кафе, чајеве, сокове и друга освежења, како би деца и пратиоци могли да се окрепе после сваког кола. Представници школе су уз осмех и љубазну реч свима били на услузи, па је заједнички спонтани закључак свих гостију, као и много пута до сад био: “Једва чекамо да се видимо и следеће године.”

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести