Шампионат света за старије кадете: Сигурна Јована Срдановић

После Европског купа клубова, још једно велико такмичење игра се у монденском месту са дугом традицијом Порто Карасу, а то је Светско првенство за старије кадете од 14 до 18 година.
Klinci
Фото: Српски кадети са тренером у Порто Карасу, фото: Приватна архива

Србију представља 13 најперспективнијих кадета који итекако имају шта да покажу свету, и поред велике експанзије шаха у најмногољуднијим земљама попут Кине и Индије и присуства великог броја такмичара из (до скоро) неприкосновене руске шаховске школе. Са нашим младим шахистима је и тренер репрезентације, интермајстор Младен Миленковић, који будним оком прати сваки њихов наступ и припрема их за партије.

Изгледа да блага медитеранска клима изузетно прија нашим шахистима, будући да настављају да нас радују добрим вестима из Грчке. Већ после пет одиграних кола је потпуно јасно да неко од наших представника може у борбу за медаље, а није нереално очекивати и да се барем њих четворо пласира у првих 10 на Светском првенству. За сада је најближа медаљи Јована Срдановић у категорији до 16 година која са фантастичних пет победа из пет партија улива страх својим противницама и сама чува прво место! Поред Јоване, у самом врху табеле је и наша тројка до 18 година – младе репрезентативке Теодора Ињац и Марина Гајчин у женској и Михајло Радовановић у мушкој конкуренцији. Сво троје имају по четири поена из пет партија и у наредном 6. колу их очекују борбе на првим столовима.

У категорији кадеткиња до 14 година у 5. колу победе су постигле обе наше представнице – Невена Ђорђевић и Анђела Димитријевић, која се потпуно вратила у такмичарски ритам. Катарина Несторовић до 16 година, као и Ања Симић до 18 година доживеле су непријатне поразе у оштрим партијама које су могле, према приказаној игри, имати и други резултат. Код кадета до 14 година радује победа Александра Радојичића у веома лепо вођеној партији, као и чињеница да једини наш представник у конкуренцији до 16 година Милош Милошевић победом после пет сати игре хвата прикључак за водећима са 3 поена из 5 партија. Стефан Тадић у категорији до 14 година је и даље у врху табеле са 3,5 из пет, упркос поразу у петом колу. Наши представници до 18 година, Миланко Билић и Милош Крстић су вероватно и даље под утиском претходно добро одиграних партија са лошим исходом, те стога нису довољно сконцентрисани за нове окршаје.

Треба истаћи да су скоро сви наши представници преносу уживо, што показује квалитет, спремност и одлучност да се постигне што бољи пласман. Пожелимо нашим репрезентативцима срећу у 6. колу, где их очекују још тежи и неизвеснији окршаји.

И. У.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести