Сензационални тријумф Ђијанга на турниру „Престиж”

Традиционално један од првих отворених турнира у календарској години је Зимски шаховски фестивал Престиж 2024. у Параћину.
sah
Фото: ОШК Параћин

Фестивал се састојао од А и Б турнира у стандардном, као и надметања у брзопотезном и убрзаном шаху. Наведена такмичења су одиграна у познатом комплексу Базени Престиж од 15. до 23. јануара.

Организатор овог популарног фестивала је ОШК Параћин, а главни судија и директор је био међународни арбитар Саша Јевтић, који је за „Дневник” рекао да је највећи изазов у организацији било стварање финансијске конструкције.

– Овај догађај се финансира искључиво од прихода са самог турнира. Нема спонзора, за разлику од нашег летњег турнира, који је много већи, али самим тим и више кошта. Како би се то превазишло доста сам радио на маркетингу догађаја, преко друштвених мрежа, али и путовањима по турнирима у земљи и иностранству, где сам разговарао са потенцијалним учесницима – истакао је Јевтић.

Он се осврнуо и на надметања.

– Дошло је много играча из других федерација. Презадовољан сам одзивом странаца, али сам незадовољан премалим бројем домаћих шахиста. За овакав турнир само 45-50 играча из Србије није довољан број, али то је проблем на скоро свим опен турнирима у нашој земљи. Што се квалитета тиче, он је на А турниру солидан, док је Б намењен аматерима, иако је могло учествовати више домаћих играча са бољим рејтинзима, који су могли да се боре за награде – додао је Јевтић.

Наградни фонд А турнира је 310.000, а Б 190.000 динара. Такмичења у класичном шаху су играна у девет кола, са темпом игре од 90 минута по играчу и 30 секунди бонификације по одиграном потезу. На А турниру је учествовало 325 шахиста и шахисткиња из 27 федерација. У конкуренцији чак 10 велемајстора, 19 интермајстора, пет женских интермајстора и 22 ФИДЕ мајстора до прве награде је дошао играч без титуле!

Сензационално прво место је освојио дванаестогодишњи Кинез Хаочен Ђијанг са седам поена и без иједног пораза! Млади Кинез је пола поена иза себе оставио наше искусне велемајсторе Суата Аталика из Новог Сада и Николу Седлака из Суботице, који су, такође, одиграли одличан турнир. Четврто место је, са истим бројем поена, заузео индијски ФИДЕ мајстор Суреш Харш.

Улогу првог фаворита је, на Б турниру, оправдао првотимац Гимназијалца из Бачке Паланке, мајсторски кандидат Стефан Костић, који је такмичење завршио са сјајних седам и по поена, освојивши турнир без пораза! Иза њега су се нашли Јунквинг Жао из Кине и Кирил Николовски из Северне Македоније, који су дошли до седам поена.

На такмичењу у убрзаном шаху након девет кола победио је велемајстор Михаил Бријакин са невероватних осам поена из девет партија! Друго место је заузео велемајстор из Црне Горе Драган Косић, а треће селектор репрезентације Србије интермајстор Миодраг Перуновић, који су дошли до седам и по поена.


Бријакин други

Брзопотезни турнир је уједно био и меморијалног карактера, посвећен Александру Аци Стојановићу. Такмичење је било крајње неизвесно, па су првопласирани интермајстор из Русије Павел Дваишвили и велемајстор Михаил Бријакин, који од недавно игра под заставом Србије, укњижили по девет бодова, али руски представник је имао боље додатне критеријуме. Пола поена мање од њих двојице је имао црногорски велемајстор Драган Косић.


С. Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести