ШК „Даме“ из Новог Сада дечјим турниром прославио осми рођендан

Шаховски клуб „Даме“ из Новог Сада је, у сарадњи са ШСВ, организовао традиционални Дечји шаховски турнир поводом осам година од свог оснивања.
Emilija Vugdalic
Фото: Емилија Вугдалић, фото: Приватна архива

Назив турнира је био „Рођус 78 и 8“, а одржан је у просторијама клуба, уз учешће преко 60. девојчица и дечака предшколског и школског узраста. Одиграно је пет кола по Швајцарском систему, при чему су дечаци и девојчице играли одвојено у три групе: 1. предшколски узраст и први разред основне школе, 2. други, трећи и четврти разред, и 3. пети, шести, седми и осми разред основне школе.

Турнир је отворио Станислав Клишанић, председник ШК „Даме“, који је поздравио све учеснике и пратиоце и постарао се да се сви осећају пријатно у његовом клубу. Обезбеђени су пехари и медаље за победнике у све три групе, посебно за дечаке и девојчице, као и пригодни поклони за све такмичаре. Укупно је наступило 48 дечака и 13 девојчица, а национални судија Станислава Недељковић није имала тежак задатак, будући да су се сви учесници фер и коректно борили за шаховском таблом.

У групи најмлађих дечака, предшколаца и ученика првог разреда основне школе, било је 19 учесника, а прво место поделили су Милош Пасула и Младен Шћекић са по 4,5 поена, али је по додатним критеријумима пехар ипак припао Пасули. На деоби трећег места нашли су се Филип и Стефан Остојић са по четири поена, али је бронза ипак припала Филипу. Код нешто старијих дечака од другог до четвртог разреда основне школе, на победничком постољу се нашао Лука Гилица са 4,5 поена, док су друго место поделила тројица такмичара са по четири поена, а Бухолц је пресудио да сребро припадне Доминику Тоту, бронза Константину Мандрашу, док је Урош Зарић морао да се задовољи четвртим местом.

Фото: Детаљ с рођенданског турнира ШК Даме, фото: Приватна архива

Према очекивању, у групи најстаријих дечака од петог до осмог разреда, тријумфовао је Андреј Љепић са 4,5 поена. Треба нагласити да се у овој групи такмичила и једна врло талентована девојчица, Ања Јовановић, која је освојила одлично друго место са четири поена, оставивши иза себе деветорицу дечака! На деоби трећег места, са по три поена, нашла су се четворица такмичара – Ђорђе Крунић, Дарио Магловски, Алекса Краска и Алекса Субић, а према додатним критеријумима бронзу је освојио Ђорђе Крунић.

У конкуренцији најмлађих девојчица, наступиле су три такмичарке које су одиграле једнокружни Бергер турнир. Десила се занимљива ситуација да су две шахисткиње – Ива Обровац и Исидора Исаков – имале исти број поена (1,5), као и идентичне све додатне критеријуме, будући да су њих две међусобно ремизирале, а обе су савладале трећепласирану шахисткињу, Дуњу Папић. Тако је на крају жреб морао да одлучи о победници, а овог пута срећа је била наклоњенија Иви Обровац, па је она освојила златну медаљу, док је Исидори Исаков припало сребро.

Код нешто старијих девојчица од другог до четвртог разреда учествовало је 10 такмичарки, а убедљива шампионка, са фишеровских пет поена из пет партија, постала је Емилија Вугдалић. На деоби другог места, са по 3,5 поена, нашле су се Јелица Остовић и Дуња Павлик, па су додатни критеријуми пресудили да сребро припадне Јелици, а бронза Дуњи. У најстаријој групи девојчица од петог до осмог разреда била је само једна учесница – Ања Јовановић, која је играла у мушкој конкуренцији, али су јој, као јединој дами, припали победнички пехар и златна медаља.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести