Србија поново на светској шаховској мапи

БЕОГРАД: Битке за победничко постоље другог турнира ФИДЕ Гран при серије почеле су у уторак у главном граду Србије.
s
Фото: Dragan Lazić i Vanja Udovičić simbolično povlače prvi potez

Са почетком првог кола, Београд је после пуне три деценије поново постао престоница светског шаха, као домаћин једног од пет најзначајнијих турнира у свету ове године. Министар за о младину и спорт Вања Удовичић на кратко се обратио гостима и учесницима турнира уочи почетка првог кола.

 – Почаствован сам што је Београд домаћин овако важног међународног турнира. Част ми је да вам свима пожелим угодан боравак у Србији и верујем да ћете искусити наше, већ познато, гостопримство на најбољи могући начин – рекао је Удовичић.

Он и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић потом су церемонијално повукли први потез у мечу Ричард Рапорт – Владимир Федосејев, чиме је турнир и звачнично почео. На београдском издању ФИДЕ Гран при турнира поново учествује 16 врхунских светских велемајстора, предвођених Анишем Гиријем (Холандија), који је први фаворит по рејтингу. Следе Шакријар Мамеђаров (Азербејyан) и Александар Гришчук (Русија), а потом Ричард Рапорт (Мађарска) и Максим Вашје-Лаграв (Француска). Учествују још четворица Руса – Никита Витјугов, Дмитриј Андрејкин, Владимир Федосејев и Александр Предке, двојица Индијаца – Сантош Гујрати Видит и Пентала Харикришна, Кинез Јангји Ју, Шпанац Алексеј Широв, Француз Етјен Бакро, Иранац Табатабаеи Амин, и Семјуел Шенкланд који наступа под заставом САД-а.

Прво коло донело је много узбудљивих дуела, о чему говори и податак да су чак четири партије завршене одлучујућим резултатом, док су преостале четири завршене ремијем после велике борбе. У руском дербију Андрејкин је савладао Гришчука, а Витјугов је био бољи од Харикришне. Табатабаеи није имао довољно добро решење за расположеног Гирија, док је Широв пропустио прилику за реми против Видита и касније био принуђен на предају.

Шаховска публика могла је да ужива у мајсторијама најбољих на свету уживо – из сале за игру у београдском хотелу Краун Плаза, или онлајн путем малих екрана, уз коментаре наше репрезентативке женског велемајстора Теодоре Ињац и познатог украјинског велемајстора Евгенија Мирошниченка. Пренос партија са коментарима доступан је сваког дана преко званичног јутјуб канала ФИДЕ.

Подсетимо, поменутих 16 учесника је подељено у четири подгрупе у којима се играју двокружни Бергер турнири за пласман у плеј-оф. По један најбољи такмичар из сваке групе пролази у нокаут фазу, у којој се игра најпре полуфинале, а потом и финале са по две партије по класичном темпу, уз евентуална доигравања у убрзаном и брзопотезном шаху, у случају нерешеног резултата. Победник Гран при турнира добија 13 бодова, финалиста 10, док полуфиналисти освајају по седам бодова. Редовна кола играју се сваког дана од 15 часова, осим у суботу, када је предвиђен слободан дан, а турнир се завршава у понедељак.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести