Српкиње добро почеле појединачно ЕП у шаху за жене

Из свих делова Европе у Петровцу у Црној Гори окупило се 136 шахисткиња које ће у хотелу „Палас” до 30. марта одлучити која ће од њих понети титулу шампионке Старог континента за 2023. годину.
с
Фото: ЕП 2023.

Пред почетак првог кола симболични први потез на првом столу повукао је председник Европске шаховске уније Зураб Азмајпарашвили. О турниру и организацији је за “Дневник” женски ФИДЕ мајстор из Грузије и познати стример шаха Лиле Кодридзе (2122) изјавила:

– Рекла бих да је турнир веома снажан, са много шахисткиња са високим рејтингом. Хвала организатору што је окупио толико јаких шахисткиња на једном месту, па морам рећи да ми је задовољство што учествујем на оваквом турниру. Ово је моје друго учешће на Појединачном европском првенству за жене.

Након четири одиграна кола само је сјајни интермајстор из Румуније, Ирина Булмага (2438) остала са максималним учинком. Колико добро игра на почетку турнира показује и нестварни рејтинг преформанс од 3105! Међутим, најтеже партије јој тек предстоје, па ће тако у петом колу одмерити снаге са бранитељком титуле велемајстором из Пољске Моником Соћко (2432). С обзиром на то да ће у тој партији имати беле фигуре, очекује се да ће дати све од себе да сачува стопроцентан скор. Наравно, то јој неће бити ни мало лако, јер се управо Соћко налази у групи од осам шахисткиња које јој “дишу за вратом” са само пола поена мање.

У тој групи најбоље додатне критеријуме има Моникина сународница Оливија Киолбаса (2406), која носи титулу интермајстора. Она је могла да буде заједно са Булмагом на врху, али је у четвртом колу ремизирала против најмлађе шахисткиње из групе са освојених 3,5 поена, женског велемајстора из Азербејyана Говар Бејдулајеве (2388). Ова двадесетогодишњакиња је и, тренутно, најбоље пласирана јуниорка на Европском шампионату. У петом колу ће имати озбиљан “испит зрелости”, јер ће водити црне фигуре против чувеног велемајстора из Јерменије Елине Даниелијан (2431), која је у доброј форми, и има три победе у низу, од како је у првом колу ремизирала са својом сународницом Сузаном Габорјан (2160).

Када је реч о младим шахисткињама, предводи их Белдулајева, а пола бода иза ње се налази руски интермајстор Леја Галифулина (2372), која је, нажалост, у другом колу успела да преокрене не баш повољну позицију, те на крају и победи нашег женског велемајстора Јовану Ерић (2230). Надамо се да јој то неће поћи за руком и у петом колу против Марине Гајчин (2215). Исти број бодова као и Галифулина има и представница Србије женски ФИДЕ мајстор Софија Погорелски (2106), која игра сјајно на почетку овог турнира. Томе у прилог говори и рејтинг перформанс од 2532, као и то да је и даље без пораза, а играла је против два интермајстора, једног женског велемајстора и једног женског интермајстора. У “српском дербију” је нанела пораз искуснијој колегиници женском интермајстору Адели Великић (2329), чиме је озбиљно скренула пажњу српске шаховске јавности на себе.

Просечним учинком наших пет представница у прва четири кола можемо да будемо задовољни. Као и Софија, и женски интермајстор и вицешампионка државе Марина Гајчин има три поена из четири кола, и игра веома добро, што је потврдила победом против искусног интермајстора из Француске Анастасије Савине (2345), ефектно је матиравши. Актуелна шампионка Србије женски велемајстор Ирина Чољушкина (2207) је најбоље пласирани ветеран на првенству. Она је, након кикса и ремија у првом колу против далеко слабије рејтинговане противнице, успела да покаже да је то био само лош дан, ремизиравши против две изузетно снажне противнице.

Од преостале две наше представнице, бивших шампионки Србије, очекивало се малко више. Адела Великић је сакупила два поена, док је Јована Ерић на један и по. Адела је остварила две победе белим фигурама, које ће имати и у петом колу против Катарзине Двилевич (2114) женског ФИДЕ мајстора из Пољске, па се надамо да ће забележити победу и прикључити се борби за висок пласман, где јој је, по квалитету, и место. Исто важи и за Јовану, која ће у петом колу играти “југословенски дерби” против женског интермајстора Ане Берке (2107, Хрватска).

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести