Станимировић: Доћи ће боље време за војвођански шах

Од како је ступио на дужност председника Шаховског савеза Војводине (15. новембра 2017. године) међународни шаховски судија Зоран Станимировић (49) непрестано се труди да војвођанском шаху врати стари сјај.
Zoran Stanimirovic/Iva Uzelac
Фото: Ива Узелац/Зоран Станимировић

Протекле године, ШСВ је прославио 70 година постојања и тим поводом Станимировић прича шта је до сада урађено за време његовог мандата и какви су планови за будућност.

С каквим изазовима сте се до сада сусрели као председник ШСВ?

- Највећи изазов је био поставити односе између Савеза на здраве основе. Са Шаховским савезом Новог Сада то смо у потпуности успели, за врло кратко време, али на жалост са Шаховским савезом Србије то иде много теже. Изазов представљају и текући финансијки проблем које до сада успешно решавамо, а имамо назнаке да ће доћи и боље време за војвођански шах – рекао је Станимировић.

На којим пољима је остварен највећи напредак од када сте ви на челу ШСВ?

- Највећи напредак сматрам да смо остварили покретањем Јуниорске лиге ШСВ, која је у прошлој години била експерименталног карактера, али већ од ове године покушаћемо да је спроведемо у моного озбиљнијем формату.

Посебно треба истаћи добру сарадњу коју ШСВ има са Шаховским савезом Новог Сада. Како је дошло до тога?

- На моју иницијативу, а по обећању из мог програма рада као председника ШСВ, одмах након преузимања функције ступио сам у контакт са представницима ШСНС. На моје велико задовољство, у истим тим моментима на дужност председника ШСНС ступио је господин Дане Баста, а на нашем првом састанку одмах се видела обострана жеља за сарадњом. Заједнички језик брзо је успостављен и за протеклих годину дана удруженим снагама организовали смо неколико значајних такмичења, не само из календара ШС Војводине, већ и ШС Србије. Ту се наши планови и амбиције не завршавају, јер нам је у плану да у Нови Сад ускоро доведемо и шаховско такмичење европског карактера.

Каква је ситуација у Шаховском савезу Србије? Да ли ШСВ учествује у раду кровног савеза?

- Наравно да ШСВ редовно учествују у раду националног Савеза, јер је он ипак наша кућа, али и даље имамо великих проблема да спроведемо своје идеје, јер све иновације и конструктивни планови наилазе на зид гласова Управног одбора ШШ, који је састављен по територијалном принципу те су, на жалост, интерне жеље појединаца изнад општих интереса.

Како је обележен велики јубилеј – 70 година постојања ШСВ?

- Поводом овог вредног јубилеја организовали смо крајем прошле године проширену Свечану Скупштину ШСВ на којој смо исказали захвалност свим шаховским радницима из Војводине који су допринели развоју шаха. Додели смо више од 20 плакета најзаслужнијим члановима наше организације, као и 50-ак захвалница најистакнутијим организаторима шаховских догађања у Војводини.

Ове године биће одржано и јубиларно 10. Међународно првенство Војводине. Како се ШСВ спрема за овај догађај?

- Међународно отворено првенство Војводине има дугу десетогодишњу традицију и из године у годину интересовање за ово такмичење је све веће. С обзиром на то да је од 12. до 19. јула 2019. године на реду 10. јубиларно такмичење, планирамо да искористимо све организационе ресурсе које имамо и направимо најбоље првенство до сада, са рекордним бројем учесника. Са поносом напомињемо да су сви претходни турнири протекли без и најмањег инцидента, а велики број учесника, поготово из страних федерација, истиче како се сваке године са задовољством враћа у Нови Сад. Такође, покушаћемо да у склопу овог првенства организујемо и судијски и тренерски међународни семинар са добијањем ФИДЕ лиценци.

Можемо ли званично најавити да ће се, после много времена, ове године Првенство Војводине за жене и Омладинско првенство Војводине играти као засебни турнири?

- Поносно могу да истакнем да је ово део мог председничког програма, који већ у зачетку мандата спроводим у дело. Циљ ових такмичења је развијање женскиог и омладинског шаха у Војводини и побољшање услова за игру, како код жена, тако и код омладинаца и омладинки. Такмичења ћемо организовати од 9. до 12. јула 2019. године у Новом Саду, у отвореном међународном карактеру, како бисмо нашим талентованим шахистима и шахисткињама обезбедили што већи број квалитетних партија.

На крају, какви су ваши планови као првог човека ШСВ? Да ли ће наш савез у скоријој будућности организовати и неки догађај из европског календара такмичења?

- ШСВ је одмах по мом именовању на место председника аплицирао за нека значајна европска такмичења. Крајем марта ове године, на конгресу Европске шаховске уније у Скопљу, доноси се одлука о организацији ових манифестација. Искрено се надам да смо направили добре пројекте који ће довести ова такмичења у Нови Сад, на радост свих љубитеља шаха у Војводини – истакао је Станимировић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести