Турнир изазивача: Рус Непомњашчи се издвојио

Рус Јан Непомњашчи победом у мечу са кинеским шахистом Ванг Хоом преузео је прво место на табелиу Турнира изазивача у Јекатеринбургу и тимер истакао озбиљну кандидатуру за меч са светским шампионом Магнусом. 
sah
Фото: pixabay.com

Најинтересантнији меч кола одиграли су Холанђанин Ариш Гири и Американац  Фабиано Каруања. Холанђанин  је играо сјајно, али је у финишу меча погрешио и Карауња је усопео да извуче реми. Интересантно је да је Гири до сада одиграо чак 18 мечева на турнирима изазивача и да није забелижио ни једну победу, чак 17 пута је одиграо нерешено и доживео пораз у првом колу турнира у Јекатеринбургу од водећег Јана Непомњачија.  Рус Александар Гришчук закаснио на меч пет минута, али га то није омело да после 54 потеза  ремизира са Динг Тијенгом.

Резултати  петог кола:А Јан Немпомњашчи - Аириш Гири (Холандија)  -  Фабиано Каруања (САД)  реми,  Јан  Непомњачи (Русија) - Ванг Хо (Кина) 1:0, Кирил Алексејенко (Русија) -  Максим Вашер Легрев(Француска)  реми,  Александар Гришчук - Динг Тијен (Кина)  реми. На табели води Непомњашчи са 3,5 бода,а следе  Вашер Легрев са 3, Ванг Хао, Карауња и  Гришчук по  2,5, Динг Лијен, Алексејенко и Гири са по 2 бода.

У петом колу састају се: Гришчук – Карауња,  Алексејенко – Гири,  Ванг Хо - Вашер Легрев, Непомњашчи –Динг Лијен.

Турнир је двокружни, наградни  фонд је  500 хиљада евра, а победник ће стећи право да одмери снаге са   Норвежанином Магнусом Карлсоном за светску титулу. Овај меч је планиран за децембар у Дубаију.     Г. К.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести