Турнир кандидата у Берлину: Каруана изазивач светском шампиону

Спуштена је завеса на Турнир осморице величанствених, који су одиграли двокружни Бергер у 14 кола како би одредили изазивача актуелном светском шампиону Магнусу Карлсену.
fabiano karuana
Фото: Fabiano Karuana, foto: Youtube Printscreen

Бивши светски шампион Владимир Краминк кренуо је силовито са две победе у прва три кола, али је брзо потонуо након пораза од Фабијана Каруане у четвртом колу и није успео да се опорави до краја турнира. Овом победом Каруана је преузео вођство на табели и држао га све до драматичног 12. кола, када је изгубио од прошлогодишњег изазивача Сергеја Карјакина. У том моменту Карјакин је био испред, захваљујући много бољим додатним критеријумима. Међутим, Каруана добија потпуно индиспонираног Левона Ароњана у претпоследњем колу и ситуација пред одлучујуће коло се опет компликује, јер чак четворица играча остају у трци за победника. Каруана и даље има најбоље изгледе са освојених 8 поена, пола поена мање имају Шакријар Мамеђаров и Сергеј Карјакин, док Динг Лирен заостаје читав поен и има само теоретске шансе за тријумф.

У одлучујућем 14. колу, Карјакин и Мамеђаров дају све од себе да победе своје противнике – Динга односно Крамника, али не успевају. Истовремено, Каруана у великом стилу побеђује Гришчука и тако осваја прво место са 9 поена, оставивши најближе пратиоце за читав поен! Овом победом Каруана је не само изборио меч са прваком света Магнусом Карлсеном, који ће се одиграти у новембру ове године у Лондону, већ је и освојио 95.000 еура и 20 рејтинг поена, чиме се учврстио на трећем месту светске рејтинг листе, одмах иза Карлсена и Мамеђарова.

Каруанин тријумф на овом турниру је потпуно заслужен, будући да је у „мини-мечевима“ од по две партије савладао Ароњана са 2:0, Со-а, Гришчука и Крамника са 1,5:0,5, одиграо нерешено са Мамеђаровим и Дингом 1:1 и изгубио само од Карјакина са 1,5:0,5. У свим партијама показао је добру вештину доношења одлука у критичним моментима, као и добар баланс између предузимљиве игре на победу и избегавања ризика који таква игра са собом носи. То се посебно односи на последњу партију на турниру, када је већ било јасно да је Каруани довољан реми са Гришчуком да осигура тријумф. Ипак, он је показао да се не плаши да игра на победу у много бољој позицији, чак и када је огроман улог у игри, и такав став му је донео не само титулу изазивача и победу после 6 сати игре и 69 потеза, већ и симпатије бројних шахиста и шаховских љубитеља широм света, који су поздравили овако борбен наступ младог Италијана, иначе репрезентативца САД-а неколико последњих година.

Према приказаној игри на Турниру кандидата, сигурно је да ће Каруана, који је две године млађи од Карлсена, бити опасан ривал за титулу најбољег на свету. Ова два играча су се срели за таблом 31 пут на класичном темпу игре, при чему је Карлсен добио 9 партија, Каруана 5, док су остале партије завршене ремијем. Упитан на прес-конференцији након победе да ли жели да пошаље неку поруку Карлсену, Каруана је одговорио да ће наступати заједно са Карлсеном на турниру Гренке класик 2018, који се игра од 31. марта до 9. априла ове године у немачком граду Карлсруе, и да се „нада да ће бити у прилици да му тамо пошаље поруку“.

И. У.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести