Турнири „Прва субота” у Будимпешти: Изостали играчи из Србије

Серија традиционалних шаховских турнира Прва субота у Будимпешти настављена је августовским издањем, на коме су учествовала 43 играча из десет земаља.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Одиграна сва три турнира – велемајсторски, интермајсторски и фидемајсторски, на жалост, због епидемиолошке ситуације ни сада није било могуће учешће играча из Србије, те су и они који су били пријављени на крају морали да откажу.

У велемајсторској групи победио је мађарски велемајстор Ацел Гергељ са 7,5 поена из девет партија, док је друго место припало интермајстору Даниелу Дарди из Белгије са шест поена. На деоби трећег и четвртог места са по 5,5 поена нашли су се ФИДЕ мајстори Момчил Петков из Бугарске и Барнабаш Першањи из Будимпеште и обојица су освојили интермајсторску норму. Даље следе: 5. Золтан Варга 4,5 поена, 6–7. Травадон Лоик и Флориан Кацур по четири поена, 8. Алекс Крстуловић 3,5 поена, 9. Тибор Фогараси три поена, и 10. Арне Бракер 1,5 поен.

На интермајсторском турниру победио је млади Мађар Тамаш Гунеш Онгут са шест поена, а следе: 2. Кристоф Панцик 5,5 поена, 3–4. Антони Кристиан Митран и Флориан Мостбауер по пет поена, 5–7. Марк Лајел, Леонардо Коста и Левенте Мароши по 4,5 поена, 8–9. Ендре Вег и Матијас Палцерт по четири поена, и 10. Витеслав Приехода два поена.

Фидемајсторски турнир, на коме су наступила деветорица играча, освојио је Едвард Тиери из Мађарске са 6,5 поена.

У групи Надаши, као и у јулу, учествовало је 14 играча који су били подељени у две групе и играло се по Шевениншком систему. Најбољи учинак остварио је мађарски интермајстор Еварт Др. Кан, који је свих десет партија решио у своју корист.

Интермајстор Тибор Фаркаш анализира једну веома поучну партију са интермајсторског турнира, где је у трећем колу неочекивано у малом броју потеза искусни енглески ФИДЕ мајстор Марк Лајел „настрадао” од пољског интермајстора Кристофа Панцика, који је, како се касније показало, освојио вицешампионску титулу на турниру.    

Т. Фаркаш

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести