У Београду тренутно у току један од најјачих опена у Европи: Инђић и Ненезић у самом врху

У нашем главном граду тренутно се одржава један од најјачих опен турнира у Европи ове године – Србија опен 2021. У прелепој сали хотела „Метропол Палас“ учествују шахисте са три континента и из 41 државе света, који се у две секције – Мастерс и Аматерској – надмећу за веома богат наградни фонд.
Srbija open 2021
Фото: Александар Инђић (лево), фото: ШСС

У Мастерс секцији учествује 289 шахиста, а први фаворит је руски велемајстор Владимир Федосејев (рејтинг 2696). Од наших наступају готово сви актуелни и потенцијални чланови мушке и женске репрезентације Србије, као и велики број других велемајстора, интермајстора и, што посебно радује, младих играча, којима је ово одлична прилика да одмере снаге са најбољим светским шахистима. У Аматерској секцији такмичи се 194 шахиста, а први носилац је Зоран Тркуља, који наступа под заставом Аустрије (рејтинг 2162).

До сада је одиграно седам кола, од чега последња два у истом дану, што је представљало посебан изазов за све учеснике. Овај важан дан највише је припао индијском „чуду од детета“ велемајстору Сарину Нихалу, који има само 17 година, и једном од фаворита турнира велемајстору Игору Коваленку из Летоније. Обојица су забележили по две победе и тако запосели чело табеле са по шест освојених поена. У наредном 8. колу гледаћемо вероватно најзначајнију партију управо на првом столу, где се састају двојица водећих.

Од наших играча, актуелни шампион Србије велемајстор Александар Инђић био је мирољубив у последња два кола, те се са 5,5 поена налази у групи од чак 15 играча који прате водећи тандем. Са две победе у последња два кола прикључио му се и интермајстор Марко Ненезић, те у наредном колу очекујемо нови српски дерби Ненезић – Инђић у борби за сам врх. Треба истаћи да се још 11 играча из Србије налази у групи са по 4,5 поена и да сви они победама у последња два кола могу остварити прикључак са врхом табеле и ући у борбу за вредне награде. Међу њима је и млади ФИДЕ мајстор Вук Дамјановић, који се упушта у борбу за интермајсторску норму.

Тијана Благојевић је са 3,5 поена преузела примат код дама, али чини се да је прилично далеко од борбе за завршну велемајсторску норму. У Аматерској секцији још се једино Милош Крстић држи при врху са 5,5 поена, док остали играчи из Србије полако тону на табели. Водећи у овој секцији је Данијал Сапенов из Казахстана са фишеровских седам поена из седам партија, читав поен више од најближих пратилаца.

Турнир се завршава деветим колом које је на програму данас од 10 часова, уз обезбеђен пренос уживо на првих 30 табли.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести