У Берлину почео турнир кандидата: Крамник на челу осморице величанствених

У главном граду Немачке Берлину од 10. до 27. марта игра се Турнир кандидата, један од најважнијих турнира ове године у свету, који ће нам донети новог изазивача за првака света у шаху против Магнуса Карлсена.
kramnik
Фото: Vladimir Kramnik, foto: Youtube Printscreen

Прошле године, изазивач је био Сергеј Карјакин, иза кога је стала цела Русија у жељи да се титула најбољег врати у Русију. У томе се није успело. Ове године је Карјакин поново ту, заједно са својим сународницима Александром Гришчуком и Владимиром Крамником. Поред ове тројице Руса, на Турниру кандидата учествују и Американци Весли Со и Фабијано Каруана, затим Азербејџанац Шакријар Мамеђаров, Јермен Левон Ароњан и Кинез Динг Лирен.

Свуда у свету шахисти и љубитељи шаха сада постављају питање – ко од ове осморице величанствених има највеће шансе да се супротстави владару Карлсену. Што се тиче искуства, сигурно би се најбоље снашао Крамник. Има ли он енергије да покуша још једном да нападне трон?! Судећи према почетку турнира, рекло би се да има и да сада својом рационалношћу и искуством може да седне насупрот шампиона. Карјакин, као водећа руска звезда, такође има прилику да се домогне првог места, јер је то већ прошле године урадио. Међутим, не треба потценити шансе ни Левона Ароњана, који је већ доказан играч и који је више пута био веома близу да се квалификује за меч са прваком. Ароњан има снажну подршку и можда је дошао моменат да победи притисак јавног мњења, јер је шах веома популаран у његовој земљи, и дође у ситуацију да буде изазивач Карлсену. Поред Ароњана, тренутно је у доброј форми и Мамеђаров, чија земља такође много улаже у шах и у спорт уопште, и који је прошле године био укупни победник серије изузетно јаких Гран-при турнира. Фабијано Каруана и Весли Со су ипак превише успавани доласком у Америку, мада су и један и други кадри да издрже до краја. Кинези су много пута до сада већ имали светску првакињу у женској конкуренцији, а да ли то могу да постигну и у мушкој показаће Динг Лирен.

У сваком случају, у наредних двадесетак дана, након двокружног Бергер система такмичења, знаћемо изазивача Карлсену.

М. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести