У Крагујевцу почео Женски шампионат Србије

Уз звуке химне „Боже правде“ у хотелу Шумарице у Крагујевцу свечано је отворено 12. Појединачно првенство Србије за шахисткиње.
Gajcin Velikic/SSS
Фото: Занимљиве борбе на старту Шампионата: дуел Гајчин – Великић

Учеснице је поздравио члан УО Шаховског савеза Србије Иван Живковић, изражавајући задовољство што је састав Шампионата ове године изузетно квалитетан, што љубитељима шаха гарантује леп шаховски догађај у наредних девет дана.

Према титулама учесница, али и према просечном рејтингу (чак 56 поена већи), овогодишњи Шампионат је знатно јачи од претходног, па тиме највећа домаћа смотра у конкуренцији шахисткиња полако враћа свој некадашњи углед и сјај. Наиме, на Шампионату учествују три првопласиране са прошлогодишњег: Адела Великић, Јована Милошевић и Марина Гајчин, затим четири првопласиране са Полуфиналног турнира: Ирина Чолушкина, Јована Ерић, Теодора Ињац и Сандра Ђукић, као и три учеснице Полуфинала са највећим рејтингом које мењају Наташу Бојковић, Анђелију Стојановић и Марију Ракић, а то су: Тијана Благојевић, Ана Бендераћ и Мила Жарковић. Са изузетком Јоване Рапорт наступа, дакле, комплетна женска репрезентација Србије, а радује и учешће Тијане Благојевић која је од фебруара на српској рејтинг листи.

Шахисткиње се у Шумарицама надмећу за наградни фонд у износу од 300.000 динара. Темпо игре је 90 минута за првих 40 потеза и 30 минута до краја партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез, почевши од првог. Да све буде регуларно брину се међународне судије Драган У. Бабић и Небојша Радосављевић. Партије се играју сваког дана од 15.30 часова, а обезбеђен је и директан пренос уживо преко сајта Шаховског савеза Србије и најпознатијих шаховских платформи.

Већ прво коло је било веома интересантно и борбено, како и приличи оваквом догађају. Бранилац титуле Адела Великић црним фигурама је одиграла нерешено са трећепласираном од прошле године Марином Гајчин, а реприза занимљивог дуела са Полуфинала између Тијане Благојевић и Теодоре Ињац поново се завршила Теодорином победом. Меч колегиница из репрезентације Јоване Ерић и Миле Жарковић припао је Ерићевој, док су Сандра Ђукић и Ирина Чолушкина одиграле нерешено. На крају, Ана Бендераћ је савладала прошлогодишњу вицешампионку Јовану Милошевић.

У другом колу су две партије биле одлучене, а то су победе Ирине Чолушкине над Тијаном Благојевић и Сандре Ђукић над Милом Жарковић. Треће коло донело је нове победе Аделе Великић, Марине Гајчин и Теодоре Ињац, које су очигледно у веома доброј форми на овом турниру. А онда је четврто коло донело нове дербије, пре свега Великић – Ињац и Гајчин – Благојевић. Поново су славиле Великић и Гајчин, које су се и издвојиле на врху табеле са 3 поена из 4 партије. Победом против Јоване Милошевић, њима се на водећој позицији прикључила и Ирина Чолушкина, док је дерби Ерићеве и Ђукићеве завршен нерешено.

После одигране 4 партије утисак је да су Тијана Благојевић и Мила Жарковић благо ван форме, док насупрот њима, три тренутно водеће играчице играју прилично сигурно и храбро. Ипак, турнир тек улази у другу половину, тако да има још доста да се игра. У предстојећем 5. колу састају се: Ђукић – Великић, Благојевић – Ерић, Бендераћ – Гајчин, Милошевић – Жарковић, и Ињац – Чолушкина. Шампионат се завршава у недељу 25. марта партијама 9. кола које се игра од 10 часова.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести