У Новим Бановцима почело Опен и женско полуфинале Првенства Србије

У изванредним условима хотела „Новела Уно“ у Новим Бановцима почеле су квалификације за финални турнир најбољих шахиста и шахисткиња Србије.
Детаљ из турнирске сале у Новим Бановцима
Фото: Детаљ из турнирске сале у Новим Бановцима

Визу за Шампионат Србије траже по четири првопласиране такмичарке и по четири првопласирана такмичара.

Шаховски савез Србије се потрудио да на најбољи могући начин привуче што више учесника, па је предвидео и велики број награда. У опен конкуренцији обезбеђено је десет награда, од којих је највреднија 90.000 динара, а код дама је предвиђено да и она најслабије пласирана добије новчану награду, док ће најбољој припасти 40.000 динара.

Ипак, у смени генерација, као да ни то није било довољно да се окупи још већи број учесника, па се пријавило свега 35 такмичара у отвореној конкуренцији, од тога једина дама, репрезентативка Србије женски велемајстор Јована Ерић, док у женској конкуренцији наступа 17 такмичарки. Скоро се може рећи да се код дама игра најјачи омладински шампионат, појачан женским интермајсторима и некадашњим репрезентативкама Сандром Ђукић и Љиљом Дрљевић, као и Кристином Бранков и Анастасијом Гогић.

Турнир је почео интонацијом химне, након чега се, у име Шаховског савеза Србије и његовог председника Драгана Лазића, учесницима обратио Миодраг Станковић, у улози домаћина и директора турнира, и пожелео свим такмичарима добродошлицу и добре партије. Искусни судијски тандем Милорад Маравић и Драган Бабић беспрекорно су подесили турнирску салу, уз пренос 12 партија уживо – осам у отвореној групи и четири код дама.

Већ на самом старту десило се неколико изненађења. Први фаворит турнира велемајстор Дејан Антић поражен је од омладинца ФИДЕ мајстора Бориса Станковића, а велемајстор Борко Лајтхајм је исто тако изгубио од Душана Полексића. Вреди истаћи и победу црним фигурама Илије Станојевића против ФИДЕ мајстора Дејана Оморјана, али и реми кадета Лазара Гиргиса, кога је као црни извојевао против интермајстора Предрага Машића.

И код дама се, такође водила жестока битка. Чак четири партије су се играле скоро пет часова и нема сумње да ће бити веома неизвесно. Већ на старту, фаворити нису били толико успешни, те је тако у судару Анастасије Гогић и актуелне омладинске првакиње Србије Анастасие Гроздановић славила Гогићева. Треба још напоменути да ће се код дама играти седам кола, док се у отвореној групи игра турнир у девет кола, оба по Швајцарском систему паровања. Полуфинала се завршавају у недељу, 12. фебруара, када се у обе конкуренције игра последње коло од 10 часова.

М. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести