У Новом Саду у току 12. Међународно првенство Војводине

Већ по устаљеној 12-годишњој шаховској традицији, крај јула је резервисан за Међународно првенство Војводине, које се и ове године одржава у строгом центру Новог Сада – у пријатном амбијенту хотела Путник.
Детаљ из турнирске сале
Фото: Детаљ из турнирске сале

Такмичење се игра у две групе – А и Б турнири, у зависности од рејтинга шахиста, уз учешће 84 играча из 14 земаља.

Први фаворит по рејтингу је велемајстор Аталик Суат, који је недавно са турске прешао на нашу рејтинг листу и сада наступа као домаћи играч, с обзиром на то да је регистрован за ШК “Југовић” из Каћа. Поред њега на Првенству са међународним титулама наступају још три велемајстора, седам интермајстора и 10 ФИДЕ мајстора. Приметно је и неколико јаких младих играча са мајсторским титулама које предводе Новосађанин Андреј Љепић (прошлогодишњи првак Европе у убрзаном шаху), као и Егор Корелски, 11-огодишње чудо од детета из Русије. Директор турнира је велемајстор Синиша Дражић, а спортску правду деле међународни судија Петар Николић (А група) и национални судија Алмир Гагић (Б група), као и њихов заменик национални судија Золтан Хелењи.

Занимљиво је да на А-турниру, после одиграна три кола, нема шахиста са максималним учинком! Шесторицу играча са по 2,5 поена предводи Имран Мд из Индије, а у овој групи од наших шахиста је и интермајстор Срђан Рогач. Темпо игре је 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез.

На Б-турниру су до сада одиграна два кола, а деветорица играча који имају по две победе одмериће снаге у наредном трећем колу. На овом турниру је предвиђено осам кола, а темпо игре је нешто бржи – 60 минута по играчу за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди.

У склопу овогодишњег 12. Међународног првенства Војводине у хотелу Путник одржаће се још и Међународни рапид турнир у седам кола, у четвртак 28. јула од 13 до 17 часова, као и Међународни брзопотезни турнир, у недељу 31. јула са почетком у 15 часова.

Већ следеће недеље међународни шаховски караван се сели у Сенту, где ће се од 1. до 6. августа одржати два међународна рејтинг турнира у организацији ШК Горњи Брег, под називима Опен Фантастико и Интермајсторски Фантастико 1.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести