У Новом Саду завршен 26. Војвођански шаховски фестивал младих

Спуштена је завеса на 26. Војвођански шаховски фестивал младих за 2019. годину у склопу кога су одиграни турнири у брзопотезном и редовном шаху.
Kadetsko
Фото: Победници на 26. Војвођанском шаховским фестивалу младих, фото: Приватна архива

На такмичењу је учествовало укупно 106 кадета из свих крајева покрајине, међу којима је било 80 дечака и 26 девојчица. Награде најуспешнијима на завршној церемонији доделио је председник Шаховског савеза Војводине и уједно главни судија турнира Зоран Станимировић.

На брзопотезном турниру дечаци су се надметали у три категорије – до 10, 14 и 18 година, док су девојчице одиграле један јединствен турнир. Према очекивању, у групи најмлађих дечака, са фишеровских седам из седам, тријумфовао је Андреј Љепић, испред Александра Грујића са шест и Алексе Величковића са пет поена. Старији дечаци до 14 година одиграли су девет кола, а шампион је постао Бранислав Паркајић са одличних осам поена, чак поен и по више од сребрног Луке Мушкиње. Треће место су поделили Марко Милановић и Лав Пајчин са по шест поена, али је Бухолц пресудио да бронза припадне Милановићу. На крају, у групи најстаријих дечака прилично убедљиво је победио Миланко Билић са 8,5 поена из девет партија, друго место је припало Стефану Лончарском са 7,5 поена, док је трећи био Димитрије Марчета са шест поена и бољим Бухолцем од четвртопласираног Николе Лалића.

Код девојчица до 10 година победила је Теодора Јауковић с шест поена, сребро је освојила Емилија Вугдалић са 4,5 поена, док је бронза припала Лани Вулин са 3,5 поена. У категорији девојчица до 14 година десио се занимљив случај да су све три такмичарке имале по 3,5 поена, те је Бухолц одлучивао о медаљама. Прво место заузела је Калина Оро, друга је била Ана Тепић, а трећа Хана Ферко. На крају, у категорији најстаријих јуниорки до 18 година шампионка је постала Маријана Билић са осам поена из девет партија, испред сребрне Мие Мићин са 7,5 поена и бронзане Варваре Вељковић са седам поена.

Након брзопотезног првенства, Фестивал младих је сутрадан настављен турниром у класичном шаху који се играо по темпу од 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. Дечаци су играли у узрастним категоријама до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година, док су код девојчица ових шест категорија груписане у три, те су се девојчице надметале до 10, 14 и 18 година, с тим да се пласман рачунао посебно у свакој категорији.

У категорији дечака до осам година наступило је девет такмичара, а златна медаља припала је Луки Гилици из новосадског ДШК Капабланка 1992, који је освојио сјајних 7,5 поена. Друго и треће место поделили су Павле Милановић и Мирослав Ранђеловић са по шест поена, али су додатни критеријуми пресудили да сребро ипак припадне Милановићу, а бронза Ранђеловићу. Код дечака до 10 година поновио се још један фишеровски резултат Андреја Љепића из ШК Словен Рума, који својим противницима није дао ни најмању наду, већ је суверено подигао победнички пехар са девет из девет. На деоби другог места нашли су се Алекса Величковић и Никола Глигорић са по шест поена, а захваљујући бољем Бухолцу сребром се окитио Величковић, док је Глигорићу припала бронза. Код старијих дечака до 12 година Марко Милановић, из панчевачког ШК Светозар Глигорић, још једном је потврдио да је једна од наших највећих младих нада, победивши убедљиво са осам поена из девет партија. Сребрну медаљу са 6,5 поена освојио је Огњен Ћузовић, док је бронза припала Ђорђу Марковићу са шест поена, захваљујући бољим додатним критеријумима од четвртопласираног Марка Форђаринија.

На такмичењу је учествовало укупно 106 кадета из свих крајева покрајине, међу којима је било 80 дечака и 26 девојчица

Још један шампионски резултат за новосадски ДШК Капабланка 1992 постигао је Лав Пајчин у категорији до 14 година, победивши са осам поена из девет партија. Друго место са пола поена мање освојио је Бранислав Паркајић, док је Алекса Алимпић био трећи са 5,5 поена. Међу јуниорима до 16 година убедљиво је тријумфовао Милош М. Станковић из ШК Бановци Дунав са фишеровских 9 из 9, чак 2,5 поена више од сребрног Димитрија Марчете. За треће место водила се велика борба између четворице такмичара који су сви сакупили по пет поена, те је тек трећи додатни критеријум пресудио да бронза припадне Дарију Сарварију.

Код најстаријих јуниора до 18 година златом се окитио млади ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан из новосадског ШК 64 са такође фишеровским резултатом од седам из седам. Друго и треће место са по пет поена су поделили Вукашин Грчић и Миланко Билић, а Сонеборн-Бергер је пресудио да сребро припадне Грчићу, а бронза Билићу.

Код девојчица до осам година учествовала је само једна такмичарка, која је понела наслов првакиње Војводине, а то је Јана Стошић из ШК Аљехин Панчево. Код старијих девојчица до 10 година поновио се сценарио са прошлогодишњег Кадетског првенства Србије, када је жреб одлучивао о првакињи, јер су сви остали додатни критеријуми били идентични за две такмичарке – Теодору Јауковић из новосадског ДШК Капабланка 1992 и Лану Вулин из ШК Алекса Шантић. Срећа је била на страни Јауковићеве, те је она освојила златну медаљу, Вулинова сребрну, док је бронза припала Емилији Вугдалић. У категорији до 12 година још једно злато за ШК Бановце Дунав освојила је Мила Раденковић са седам поена из девет партија, поен ипо више од сребрне Ање Радмановић и бронзане Хане Ферко. Према очекивању, код старијих девојчица до 14 година убедљиво је тријумфовала Ања Јовановић из новосадског ШК Даме и то са фишеровских девет из девет. Друго место припало је Софији Глигорић са пет поена, док је трећа била Теодора Јанковић са 4,5 поена. А да ШК Бановци Дунав има чиме да се похвали потврдила је и Ана Шакотић која је убедљиво победила у категорији јуниорки до 16 година, поен ипо испред своје клупске другарице Мине Раденковић. Бронзу у овој категорији освојила је Маријана Билић са 4,5 поена. На крају, у групи најстаријих јуниорки до 18 година победила је Марија Станковић из ШК Бановци Дунав са освојених шест поена.

По петоро првопласираних у свих 12 узрастних категорија је награђено вредном шаховском литературом, троје првопласираних су добили пехаре и медаље, а за победнике у свим категоријама као награду Шаховски савез Војводине сноси трошкове учешћа на Кадетском првенству Србије 2019. године, које ће се одржати за време Ускршњих празника.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести