УСПЕХ НОВОСАДСКОГ ВЕЛЕМАЈСТОРА НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ ЗА ВЕТЕРАНЕ: Сребро Суату Аталику

Сјајне вести нам стижу из Палерма (Италија), где је новосадски велемајстор Суат Аталик освојио сребро на Светском првенству за ветеране (25. октобар – 5. новембар).
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Аталик је поделио прво место са победником турнира, у којем су се такмичили шахисти од 50 година и старији, енглеским велемајстором Михаелом Адамсом. Обојица су имала по 8,5 поена након 11 одиграних кола, али је Енглез имао минимално бољи тек трећи додатни критеријум, па му је припало злато.

Фалило је и мало среће. Свакако, ово је изузетан резултат нашег представника. Пола поена мање од победничког двојица имао је трећепласирани литвански велемајстор Максим Новик.

Србија је имала представника и у групи од 65 година и старијих, где је титула планетарног првака такође отишла у Енглеску. Велемајстор Џон Хан је имао бољи други додатни критеријум од словачког велемајстора Лубомира Фтачника, јер су обојица турнир завршила са 8,5 поена. Бронза је припала велемајстору Николају Легкију из Француске, који је имао пола поена мање од Нана и Фтачника. Наш велемајстор Стефан Ђурић је одиграо солидан турнир, и завршио га је на 35. месту од 155 учесника из 43 светске федерације.

У женској конкуренцији нисмо имали представницу, па ћемо споменути победницу, женског велемајстора Монику Руиз Калзети из Шпаније, која је са освојених 8,5 поена постала светска првакиња. Иза ње се на другом месту нашла Рускиња Галина Струтинскаја, која такође има највишу женску титулу. Бронза је отишла у Израел, а за то се побринула интермајстор Маша Клинова.

С. Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести