Завршен 12. Кадетски фестивал младих ШСС у Новом Саду

Протеклог викенда завршена су надметања у редовном шаху на 12. Кадетском фестивалу младих Шаховског савеза Србије.
Kadetsko prvenstvo Srbije
Фото: Шампиони Србије у свим узрасним категоријама, фото: Приватна архива

На завршној свечаности проглашени су најбољи млади шахисти Србије код дечака и девојчица у 6 узрасних категорија – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година. Поред тога, проглашени су и најбољи у решавању шаховских проблема. О борбености која је владала на овом турниру говори и чињеница да је церемонија одложена готово два сата, јер је последња партија у групи до 14 година између Марка Ивановића и Луке Будисављевића трајала чак 180 потеза!

Апсолутни јунак овогодишњег Кадетског фестивала је 10-огодишњи Марко Милановић из Панчева, који је освојио пехаре и златне медаље у све четири дисциплине – у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху, као и у решавању шаховских проблема.

У најмлађој групи дечака до 8 година, врло убедљиву шампионску титулу са 8,5 поена освојио је Јован Кисић. Сребро је припало Александру Кутањацу са 8 поена, док је бронзу освојио Сава Ћирић са 7 поена. Посебно драматично било је такмичење у редовном шаху у категорији до 10 година, где су Милановић и Андреј Љепић имали 8 поена из 9 партија, али је Бухолц коефицијент пресудио да злато припадне Милановићу. Треће место у овој групи освојио је Душан Кисић са 7 поена. У групи дечака до 12 година прво место освојио је Лука Ристић са 7 поена, други је био Урош Славковић са 6,5, док су треће место са 6 поена поделили Александар З. Савић и Арсеније Кошћал, али је бронза ипак припала Александру због бољих додатних критеријума.

Стефан Тадић је био најбољи у групи дечака до 14 година и њему је припало злато са освојених 8 поена, сребрни је био Лука Будисављевић са пола поена мање, док је бронза припала Душану Мијатовићу са 7 поена. Милош Милошевић је уверљиво победио у групи до 16 година са освојених 8 поена, испред другопласираног Вукашина Грчића и трећепласираног Дејана Оморјана, који су сакупили по 6,5 поена. Посебно је било занимљиво у групи до 18 година, где је, после велике борбе, злато припало Миланку Билићу из Кикинде са 4,5 поена из 7 партија, док је победник на убрзаном првенству Милош Крстић овог пута морао да се задовољи сребром са 4 поена. Бронза је припала Огњену Стефановићу који је освојио 3,5 поена.

Код најмлађих девојчица до 8 година, убедљиву победу са 7 поена однела је Ана Багаш, испред Милице Стевановић као сребрне и Емилије Вугдалић као бронзане, које су освојиле по 5 поена. У категорији до 10 година, шампионка је постала Анастасија Војиновић са 8 поена, друго место је припало Ирини Вујатовић са 7 поена, док је трећа била Маша Младеновић са 6,5 поена. Марта Дакић је потврдила примат у групи до 12 година освојивши злато са 7 поена, док је сребро са пола поена мање припало Хани Денић захваљујући бољим додатним критеријумима у односу на Милу Раденковић. Занимљиво је било и у групи девојчица до 14 година где је титулу освојила Анђела Димитријевић са 7,5 поена, испред Маријане Билић и Невене Ђорђевић, које су поделиле друго место са 6,5 поена, при чему је Бухолц био наклоњенији Билићевој. Катарина Несторовић је захваљујући победи у међусобној партији била успешнија од Јоване Срдановић, док је Марина Гајчин потврдила апсолутни примат у категорији до 18 година, победивши све своје противнице. Занимљиво је да је у овој групи жреб одредио са сребро припадне Ањи Симић, а бронза Милени Вујчић.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести