Завршена 25. јубиларна „Сенћанска битка”: Убедљив тријумф Аталика

У Сенти је спуштена завеса на јубиларно 25. издање традиционалног фестивала шаха под називом “Сенћанска битка 1697”.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

После осам узбудљивих такмичарских дана и четири одиграна турнира, добили смо и нове победнике – на главном А-опену убедљиво је тријумфовао некадашњи турски репрезентативац Суат Аталик, без пораза и са фантастичних осам поена из девет партија! Једина два ремија са победником изборили су друго и трећепласирани на турниру – казахстански ФИДЕ мајстор Казибек Ногербек и наш велемајстор Миша Пап, обојица са по 6,5 поена. Од наших представника још треба истаћи наступ двојице интермајстора – Срђана Рогача, који је освојио девето место са 5,5 поена, и Горана Вујадиновића, који је био 16. са освојених пет поена.

На Б-опену било је много неизвесније до самог краја, а захваљујући сјајном низу од четири победе у последња четири кола, на деобу првог места са до тада водећим Јожефом Анталом из Мађарске избио је његов сународник Габор Молнар, обојица са по седам поена. Захваљујући бољим додатним критеријумима, победнички пехар је ипак припао Анталу, док је велики успех постигао наш талентовани кадет Лазар Давидов освајањем трећег места са 6,5 поена. Најуспешнија дама на Б-опену била је женски ФИДЕ мајстор Ирена Несторовић, која је заузела седмо место са освојених шест поена.

На дечјем рапид турниру поново је виђена доминација гостију из Мађарске, будући да су прво место са по 6,5 поена поделили Акош Кочмар и Амина Моли Маркуш, док је треће припало нашем кадету Новаку Думбеловићу са пола поена мање. Велики успех постигла је и Мила Раденковић, освојивши у овој јакој конкуренцији четврто место са пет поена.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести