Завршена летња серија међународних турнира у Новом Саду: Дамљановић и Ристић вицешампиони

Након успешне организације традиционалног 11. међународног првенства Војводине, агилни новосадски организатори наставили су да вреле летње дане испуњавају новим занимљивим турнирима за све све узрасте.
Sah/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У серији турнира под називом “Трећа субота”, који су у континуитету од средине јула одржавани у хотелу “Путник”, учествовало је неколико десетина домаћих и иностраних шахиста, претежно из Индије, Монголије, Русије, САД, Казахстана, Италије, Холандије, Шведске... Они су одиграли неколико велемајсторских и интермајсторских турнира за освајање норми, а одржана је и серија брзопотезних, као и турнир по Шевенинген систему између тимова српских и индијских шахиста.

У финалном издању фестивала “Трећа субота”, протекле недеље су одржана два турнира – изузетно јак велемајсторски турнир, са 17 учесника, међу којима чак осам велемајстора и три интермајстора, као и интермајсторски турнир под називом “Пут свиле”, на коме је наступило 18 учесника, од чега десет са међународним ФИДЕ титулама. На велемајсторском турниру велики успех постигао је наш велемајстор и дугогодишњи селектор репрезентације Бранко Дамљановић, освојивши сјајно друго место и вицешампионску титулу са седам поена из десет партија, колико је имао и трећепласирани велемајстор Суат Аталик, али са нешто слабијим додатним критеријумима. Победио је руски интермајстор Михаил Бријакин са осам поена из десет партија. Од наших представника треба још похвалити велемајстора Мишу Папа, који је заузео четврто место са шест поена, као и велемајсторе Борка Лајтхајма и Мирослава Марковића, који су са по 5,5 поена поделили пето и шесто место.

На интермајсторском турниру “Пут свиле” посебно се истакао још један наш велемајстор и такође некадашњи селектор српских тимова Ненад Ристић, који се у конкуренцији искусних домаћих велемајстора и талентованих и креативних индијских шахиста пробио на друго место и освојио вицешампионску титулу са шест поена из девет партија! Победио је, са пола поена више, индијски шахиста Пол Бикрам Адитја. Међу нашим играчима треба још споменути велемајсторе Бошка Абрамовића и Стефана Ђурића, који су са по пет поена поделили шесто и седмо место.

Овим је завршен летњи шаховски фестивал у Новом Саду, а наредна такмичења сличног типа очекују нас током октобра и новембра.

И. У.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести