Завршено 88. Првенство Новог Сада: Титула Небојши Павкову

Шаховски савез Новог Сада организовао је финале 88. Првенства града. Овај турнир најбољих шахиста Новог Сада, који се са малим прекидима одржава од далеке 1922. године, стекао је репутацију турнира са најдужом традицијом у Србији и на Балкану.
Победник Небојша Павков с организатором турнира Алмиром Гагићем
Фото: Победник Небојша Павков с организатором турнира Алмиром Гагићем

Довољно је поменути да надалеко нема турнира на којем су два играча, др Радослав Илијћ и ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош учествовали чак 46 пута.

Турнир је игран је у просторијама Новосадског шаховског клуба и окупио је 21 учесника, међу којима и једног интермајстора и три ФИДЕ мајстора, док су остали углавном имали титуле мајсторских кандидата. Турнир је игран по Швајцарском систему паровања са девет кола и био је врло борбен, јер је од укупно 74 одигране партије у чак 56 (75,67 одсто) одлучено о победнику. О томе да све прође у најбољем реду бринуле су националне судије Алмир Гагић и Синиша Ремецки.

Победник Павков освојио је златну медаљу, Петровић сребрну, а Лескур бронзану. Наградни фонд од 75.000 динара подељен је по пласману на осам редовних награда. Посебну награду, пехар Антона Дежеа, поклон његовог сина Владе, освојио је талентовани млади шахиста Лав Пајчин

Пред почетак највеће шансе за победу давале су се интермајстору Дејану Лескуру, браниоцу титуле, не само због тога што је имао највећи рејтинг, већ и због великог искуства које поседује. Међутим, већ од старта силовито је кренуо мајсторски кандидат Небојша Павков, који је добио првих пет партија. Млади Павков у шестом колу је издржао налет Лескура и задржао пола поена предности у односу на њега. У осмом колу Павков је посустао и неочекивано изгубио од агресивног мајсторског кандидата Жарка Симовића. Ипак, најближи пратиоци водећег, Дејан Лескур и Никола В. Петровић, то нису искористили и обојица су ремизирали своје партије, тако да је у последње коло Павков ушао са предношћу од једног поена. У последњем колу Лескур је забележио победу, а тријумфом се врху примакао и Петровић, али је Павков  ремизирао и  подигао победнички пехар. Павков, којем је ово тек друго учествовање на шампионату Новог Сада, овом победом доказао је да његов успех није случајан, јер се и на претходном 87. Првенству Новог Сада високо пласирао, поделивши треће и четврто место.

Коначан поредак: 1. Небојша Павков 7; 2–3. Никола В. Петровић и Дејан Лескур; 4–5. Стеван Јовић и Томислав Вујевић 5,5; 6–10. Жарко Симовић, Лав Пајчин, Слободан Бојковић, Душан М. Поповић и Милан А. Гагић 5; 11–12. Александар Опачић и Огњен Ћузовић 4,5; 13–14. Добривој Рајић и Жељко Медар 4; 15. Мирослав Пантић 3,5; 16. Зоран Миленковић 3; 17. Предраг Вујиновић 2,5; 18–20. Мирослав Тодић, Предраг Симеуновић и Звонимир Алексић 1; 21. Стефан Мајсторовић 0.

Овогодишње такмичење имало је меморијални карактер и одиграно је пети пут у знак сећања на интермајстора Антона Дежеа (1940-1991), који је десет пута био шампион Новог Сада. Победник Павков освојио је златну медаљу, Петровић сребрну, а Лескур бронзану. Наградни фонд од 75.000 динара подељен је по пласману на осам редовних награда. Посебну награду, пехар Антона Дежеа, поклон његовог сина Владе, освојио је талентовани млади шахиста Лав Пајчин. Својом игром и борбеношћу најпријатније су изненадиле младе наде Новог Сада – Огњен Ћузовић (рођен 2008. године) и Лав Пајчин (рођен 2005. године). Међутим, забрињава неодговоран однос појединих играча са зачеља табеле који су одустали од игре. Шаховски савез Новог Сада ће морати убудуће да предузима мере против недисциплинованих играча који не поштују готово стогодишњу традицију Првенства Новог Сада у шаху.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести