Завршено првенство Новог Сада у брзопотезном шаху: Најбољи Вук Савановић

У склопу Појединачног првенства Новог Сада у брзопотезном шаху одиграни су Четвртфинални, Полуфинални и Финални турнир.
sah, pixabay
Фото: pixabay.com

Право наступа на Четвртфиналном турниру имали су сви заинтересовани играчи са територије Новог Сада са ФИДЕ блиц рејтингом мањим од 2150. После велике борбе, прво место на овом турниру освојио је млада нада Милан Гагић са осам поена из 11 партија, колико је имала и другопласирана Светлана Стојадинов, док је трећи био Милош Торбица са 7,5 поена. Поред троје првопласираних, право учешћа на Полуфиналном турниру стекли су и: Зоран Одаџић са седам поена, као и Драган Цветић, Жарко Симовић, Драгомир Радин, Никола Петровић, Светислав Домастовић и Александар Мајсторовић, сви са по 6,5 поена.

На Полуфиналном турниру право наступа имали су сви заинтересовани играчи са територије Новог Сада са ФИДЕ блиц рејтингом већим од 2150 и пласирани са Четвртфиналног турнира. Поново се повела велика борба, а у њој су се најбоље снашли Александар Топалов и Иван Бановић, који су са 7,5 поена из 11 партија поделили прво место, с тим да је по додатним критеријумима за победника турнира ипак проглашен Топалов. Треће и четврто место поделили су ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан и Светлана Стојадинов са по седам поена, али је бронза ипак припала Оморјану. Поред ових четворо првопласираних, право учешћа на финалном турниру обезбедили су и: ФИДЕ мајстор Владан Десница, Милош Торбица, ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић, Никола Петровић, сви са по 6,5 поена, затим Синиша Ремецки, Жарко Симовић, интермајстор Анђелко Драгојловић, и две младе наде Лав Пајчин и Милан Гагић, сви са по шест поена, као и Светислав Домастовић, који је освојио 5,5 поена. Поред поменутих 14 играча пласираних са Полуфиналног турнира, директно право наступа на Финалном турниру имали су сви новосадски велемајстори, као и четворица првопласираних са прошлогодишњег Финалног турнира.

У Финалу је наступило шеснаесторо играча који су играли по Бергеровом систему, четворокружно. Сваки играч је одиграо чак 60 партија у оквиру Финала! Први критеријум за коначан пласман били су освојени меч бодови, а потом освојени поени, при чему је победа у мини-мечу доносила три бода, а нерешен резултат један бод. После маратонске борбе, коначни победник Првенства Новог Сада у брзопотезном шаху је ФИДЕ мајстор Вук Савановић са 14 добијених мечева и само једним изгубљеним (42 меч бода). Друго место освојио је интермајстор Дејан Лескур, који је имао 13 добијених и два нерешена меча, односно укупно 41 меч бод, док је трећепласирани интермајстор Анђелко Драгојловић са 11 добијених, једним нерешеним и три изгубљена меча (34 меч бода). Наградни фонд на Финалном турниру је износио 25.000 динара и сви учесници финала су били награђени.

И. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести