Завршено Светско кадетско првенство у Батумију, Пасула најуспешнији

БАТУМИ: После 11 узбудљивих и неизвесних партија, у грузијском Батумију завршено је Светско првенство у шаху за млађе кадете до 12 година.
1
Фото: Приватна архива

Наши репрезентативци последња три кола играли су веома борбено, а најуспешнији међу њима био је млади Новосађанин Милош Пасула у групи дечака до осам година. Пасула је у шестом колу изгубио због здравствених проблема, али је након тога наставио да игра одлично. Четири победе заредом довеле су га до самог врха табеле, где свакако припада.

У последњем колу играо је на седмом столу против Руса и био бољи, али предност ипак није успео да реализује и доживео је несретни пораз. И поред тога, најбољи је наш такмичар са седам поена из 11 партија, а турнир је завршио на деоби од 20. до 32. места, тачније на 29. месту од укупно 151 играча.

Бошко Стефановић у групи дечака до 12 година турнир је завршио са учинком од 50% – са 5,5 поена из 11 партија, а нажалост бољу игру почео је да пружа тек пред сам крај такмичења, када је освојио 3,5 поена из последњих пет кола. То га је на крају довело на 84. место на табели међу 156 такмичара. 

Остали наши репрезентативци имали су мање од 50% освојених поена. Трема и здравствени проблеми учинили су своје. Дуња Милојевић у категорији најмлађих девојчица до осам година са 3,5 поена освојила је 75. место од укупно 83 такмичарке. Ирина Рајлић је сакупила 4,5 поена и турнир завршила на 70. месту међу укупно 101 девојчицом. Селена Михаиловић освојила је четири поена и нашла се на 86. месту такође међу 101 такмичарком. Још један наш представник у мушкој конкуренцији, Михајло Миладиновић у групи до 10 година, такође је сакупио четири поена и пласирао се на 131. место међу 155 дечака.

– Грузија као домаћин и шаховски веома позната и успешна нација, традиционално на Светским првенствима окупља велики број талентованих играча, пре свега из земаља у окружењу. Због тога, учешће на турнирима овог нивоа, поготово у млађем узрасту, треба посматрати као једно велико искуство и сјајну прилику за даљи напредак. Наши такмичари показали су таленат, али за већи успех неопходне су дуже припреме и константан рад на шаховском усавршавању – сумирала је утиске вођа пута наше делегације, доцент др Марија Лукић, међународни шаховски судија.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести