СП у кик боксу: Србија друга у укупном пласману

У Београду је завршено Светско првенство у кик боксу, које је почело протеклог уторка. Учествовало је 669 бораца из 56 држава, а борбе су се одржавале у хали „Пионир“, док је прво финале било у Комбанк Арени.

Учесници су се такмичили у дисциплинама К 1, која је и најтежа, лоу кику и киклајту, а организације је била одлична и све је посматрало више хиљада љубитеља овог борилачког спорта.

Наши представници остварили су велики успех, а то се од њих и очекивало, јер су већ годинама у самом светском врху кик бокса. У укупном пласману Србија је на другој позицији на планети с освојених девет златних, шест сребрних и 14 бронзаних медаља. Ово је и највећи успех наших ратника и ратница ринга и дуго ће се памтити. Можда би било и више златних одличја да се неки момци нису разболели (Анди Ђурђевић) пре финала, али и да није било повреда. Но, важно је да су витрине поново допуњене и да одличја једва стају у њих. Испред Србије, у укупном пласману, према очекивању су Руси са скором 11, 8, 8.

Иначе, српски борци били су најуспешнији у најтежој дисциплини – К 1. Освојили су пет златних, једно сребрно и пет бронзаних одличја. Иза њих је репрезентација Русије (3, 2, 6). У лоу кику Руси су били најбољи (8, 5, 2), а ми други (4, 4, 5). У лајт контакту освојили смо осму позицију са једним сребром и четири бронзе.

Сигурно, наш најбољи репрезент и овога пута био је Новосађанин Ненад Пагонис. Он је освојио злато у К 1, а пред почетак планетарне смотре истакао је да не размишља о томе коју ће медаљу освојити, јер је она најсветлија његова. Пагонису је то девета титула најуспешнијег кик боксера на планети, а уз то има и три злата са европских смотри кик бокса. Он је рекао да му је жеља да се домогне и десете титуле, али и да жели да се посвети класичном боксу и то у конкуренцији професионалаца. О томе је Ненад причао још пре две – три године.

- Мотива ми никада не недостаје. Увек имам жеља напретек и свако такмичење за мене је као прво, као нешто ново и изазовно. Наравно, срећан сам што сам се поново окитио златом на планетарној смотри кик бокса. Управо ми то даје мотив да и даље изгарам у рингу – истакао је Пагонис.
Иначе, велика ствар за српски кик бокс је и та што на сцену ступају и млади борци, који иду утабаним стазама успеха, којима су пролазили, или пролазе они мало старији.

М. Павловић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести