Ана Ивановић посетила ГАК Народни Фронт

БЕОГРАД: Позната тенисерка и амбасадорка УНИЦЕФ-а у Србији Ана Ивановић посетила је данас Одељење неонатологије - интензивна нега у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт, где су смештене превремено рођене бебе.
Ana Ivanovic/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Она је разговарала са мајкама и поделила са њима искуство колико је важан контакт мајке и бебе од првог тренутка бебиног живота.

"Срећна сам што сам посетила мале борце и видела их у загрљају њихових родитеља, мислим да је додир коже на кожу јако важан и знам колико је то мени и мојој беби значило", рекла је Ивановић.

На одељењу интезивне неге неколико мајки на грудима је држало своје бебе, али и једна отац, што је Ивановић веома обрадовала, па је навела да се некада превиди колико је важна улога оца и поделила са родитељима колико је њен супруг од првог тренутка био укључен, те да се дешавало да по четири, пет сати беба спава на његовим грудима.

"То је била прилика да се мама одмори, истушира", рекла је кроз смех Ивановић.

Тенисерку је занимало како су се мајке породиле, природним путем или царским резом, да ли је порођај био тежак. Испричала је да се она породила природним путем, да је беба од првог дана била са њом у соби.Како каже, у почетку се плашила да ли ће се снаћи, да ли ће знати шта шта беби треба када плаче.

"Сваки плач бебе је различит, различито плаче када је гладна, када треба да се пресвуче и свака мајка то зна да препозна", рекла је она.

Она је додала да је блискост коју родитељи остварају са бебама посебно осећање непроцењиво за напредак бебе од првог тренутка њеног живота.

Упитана да ли јој недостаје тенис Ивановић је рекла "да", да прати редовно дешавања у том спорту, али да ужива у материнству и све што та улога носи са собом, чак и неспавање ноћу.

О проширењу породице, кроз смех каже да је још рано причати, пошто се ове године породила и син има девет месеци. 

У БЕоградуи ће остати неколико дана а то је прилика, додаје, да га баба и деда размазе.

Директор ГАК Народни фронт проф Жељко Миковић захвалио се УНИЦЕФ-у на пруженој подршци током ове године, те ангажовању Ане Ивановић да се обезбеде средства потребна за набавку одговарајуће опреме за успостављање развојне и породично орјентисане неге у неонатологији.

Он је подсетио да је Влада Србије јула ове године донела посебну Уредбу о националном програму подршке дојења, породичној и развојној нези нооврођенчета и ГАК Народни фронт је проглашен за референтну установу која је задужена и за обуку других здравствених установа.

УНИЦЕФ је за Одељење интезивне неге током године набавио фотеље за контакт "кожа на кожу" детета и мајке, детекторе буке, гнездо у инкубатору за превремено рођене бебе, прекриваче за инкубаторе, пешкире, као и опрему за измлазање и чување мајчиног млека.

Директорка Уницефа у Србији Ређина Де Доминићис истакла је да родитељи имају важну улогу у побољшању квалитета неонаталне неге у Србији. Контакт "кожа на кожу", како је рекла, и смештај бебе у исту собу са мајком одмах након порођаја значајно утиче на успешност дојења и емоционално повезивање родитеља и детета, што је важно за дететов раст и развој.

"Фантастично је било видети како тим лекара у Народном фронту ради. Ви јесте референтна установа у области раног развоја беба. Данас сам видела да је Ана Ивановић не само добра жена, већ и прекрасна мајка док је размењивала знање са женама и пружала им подршку. То је било дирљиво", закључила је Де Доминићис.

Прошле године у ГАК Народни фреонт рођено ње око 7.600 беба, а ове године очекују исто толико. 

Како се у тој здравственој установи збрињавају ризичне струдноће из целе Србије, више од 10 одсто порођаја буду превремени порођаји.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести