АТП куп: Пораз Зверева, преокрети Руса и Бугара

Репрезентације Аустралије, Русије и Бугарске оствариле су победе првог дана АТП купа.
tenis, fonet
Фото: FoNet

Домаћин такмичења Аустралија у првом колу "почистила" је Немачку са 3-0 и заузела прво место Групе Ф у Бризбејну. Аустралијанцима је први бод донео емотивни Ник Кирјос победио Немца Јан-Ленарда Штруфа са 6:4, 7:6(4). Предност на 2-0 повећао је Алекс де Минор који је савладао Александера Зверева после великог преокрета – 4:6, 7:6(3), 6:2.

Немац је имао предност од 1-0 у сетовима и 4:2 у другом, уз две везане брејк лопте, али се од тог тренутка потпуно "распао" и до краја освојио свега неколико гемова. Госте је докусурио дубл у којем су Кравиц и Миес изгубили од Гучионеа и Пирса са 6:3, 6:4.

Русија се придружила Норвешкој на врху Групе Д у Перту савладавши Италију са 3-0. Први сингл својој репрезентацији донео је Карен Хачанов, који је изашао на крај са Стефаном Траваљом (7:5, 6:3). Траваља је одлично почео, повео са 5:2 уз два брејка предности, али затим изгубио шест гемова у низу, то јест освојио још три до краја меча.

Други сингл Русима је донео Данил Медведев који је надирао Фабија Фоњинија после преокрета – 1:6, 6:1, 6:3. Када је реч о дублу, Карен Хачанов и Данил Медведев савладали су Болелија и Лоренција у два сета (6:4, 6:3).

Дуел Бугарске и Велике Британије у Групи Ц у Сиднеју одлучио је дубл. Кемрон Нори је оправдао очекивања и савладао Димитра Кузманова са 2-1 (6:2, 3:6, 6:2), али је Бугарима наду вратио Григор Димитров. Тренутно 20. тенисер планете савладао је Дена Еванса после преокрета, 2:6, 6:4, 6:1.

Димитров је противника сломио у завршници другог сета када му је одузимањем сервиса одузео и сет, а онда у трећој деоници меча рутински привео ствари крају и одвео дуел у дубл одлуке. Тамо су Димитров и Лазаров савладали Марија и Салсбурија – 7:6 (5), 6:7 (2), 11:9.

Белгијанци су у Групи Ц у Сиднеју савладали Молдавију са све три победе у појединачним мечевима.

Стив Дарсис је надиграо Александера Цозбинова 6:4, 6:7, 7:5, Давид Гофан је био убедљив против Радуа Албота 6:4, 6:1, док су Сандер Жил и Јоран Влиеген у дублу преокренули против Албота и Цозбинова на 6:7, 7:6, 11:9.

У Групи Д Норвежани су изненадили Американце са 2-1, после преокрета. Тејлор Фриц је донео САД-у вођство лаганом победом над играчем српског порекла Виктором Ђурасовићем са 6:2, 6:2. Каспер Руд поравнава након преокрета против Џона Изнера са 6:7, 7:6, 6:4, па је одлучивао дубл.

Американци су у саставу Осин Крајичек и Ражив Рам повели, али су Ђурасовић и Руд опет преокренули на 4:6, 6:3, 10:5.

Канада је била максимална против Грчке 3-0. Феликс Оже-Алијасим је био убедљив против Михаила Перволаракиса са 6:1, 6:3, док је Денис Шаповалов после два тај-брејка "сломио" Стефаноса Циципаса са 7:6, 7:6. У трећем мечу су на терену били исти играчи, а Канађани су опет били сигурни са 6:2, 6:3.

Тенисери Србије свој наступ почињу у суботу против селекције Јужне Африке, Душан Лајовић ће играти против Лојда Хериса, Новак Ђоковић са Кевином Андерсеном, а потом ће Ђоковић и Троицки играти дубл против Равена Класена и Руана Релофса. Српски тим у Аустралији чине још Никола Милојевић и Никола Чачић.

У другом дуелу у оквиру наше Групе А састају се Француска (Беноа Пер, Гаел Монфис, Жил Симон, Никола Мау, Едуар Роже-Васелин) и Чиле (Кристијан Гари, Николас Жари, Алехандро Табило, Ханс Подлипник-Кастиљо, Марсело Томас Бариос Вера).

(Б92)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести