Данас се игра финале Вимблдона (15) НОЛЕ ЗА 8. ТРОФЕЈ И ВЕЧНОСТ, КАРЛИТО ЗА ПРВУ ТИТУЛУ

Још један меч  је остало српском тенисеру Новаку Ђоковићу да дође до 24. гренд слем трофеја и подебља књиге рекорда, које поставља из дана у дан.
d
Фото: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Данас ће од 15 часова у финалу Вимблдона играти против првог играча света Карлоса Алкараза и уколико тријумфује, освојиће осми пут турнир, чиме ће се изједначити са Роyером Федерером и ући у дискусију за најбољег свих времена на трави. То је било незамисливо до пре само коју годину, до пре само деценију и по, када је Роyер освојио пет титула заредом на теренима „Ол ингланд клаба“. Показао је Новак кроз године да у његовом случају ништа није немогуће, па тако ни да стигне, а потенцијално следеће сезоне и престигне Швајцарца по свим параметрима.

Када говоримо о тениској историји, ред је да пажњу посветимо и тениској садашњости и будућности. Она је оличена у лику и делу Алкараза, младог Шпанца, који је доминантно протутњао кроз други део жреба, упркос мишљењу да још није до краја научио да се креће на травнатој подлози. Његов квалитет испливао је изнад тих сумњи и показао да ће бити највећи ривал Србину не само данас, већ и до краја каријере освајача 23 гренд слема, која се полако ближи крају. И један и други тенисер били су сигурни у полуфиналним дуелима.

Новак је после три сета савладао Јаника Синера, док је Шпанац у исто толико надиграо Данила Медведева. Ђоковић је после два лагана сета у трећем морао да спасава сет лопте, да би тај део игре дотерао до тај-брејка. А тамо, зна се. Дилеме није било. Са друге стране, Алкараз је неочекивано лако почистио Руса. Са по 6:3 у сваком сету уверљиво је поручио да и те како има шансе у вимблдонском финалу, уколико га опет не спутају емоције и важност меча, што се даље одражава  и на физичко стање тела.

Док Ђоковић игра за 24. гренд слем трофеј и осми на Вимблдону, Карлос игра за други највећи турнир и првенац у Лондону. Нема сумње да ће се Алкараз наосвајати трофеја, када је реч о овим догађајима, али исто тако нема сумње да ће Новак учинити све да га бар сада заустави у томе.

– Ово је вероватно најишчекиваније финале од почетка турнира за већину људи. Биће то Карлитово прво финале на Вимблдону. Баш је млад, али је већ веома константан, чак и на трави, мало ко је очекивао да игра овако добро. Његов стил игре је направљен за шљаку и спорије бетоне, али он се невероватно брзо адаптирао на све подлоге и изазове које му постављају разни противници. Видим ово као велику снагу његову јер мислим да је то и једна од мојих највећих снага током каријере, јер сам ја знао како да најбоље одговарам на разне изазове – истакао је Ђоковић.

Свестан је Новак да неће бити нимало лако.

– Честитам Алкаразу, сјајан је момак, он поштује историју спорта и све људе, немам ништа лоше да кажем о њему. И за његов тим и породицу. Гледао сам га у Квинсу мало, већ има веома добру игру на трави, тако да, ако је судити о томе како су остали одиграли, мислим да је ово најбоље финале које смо могли да играмо. Обојица смо у доброј форми, обојица желимо ову титулу и једва чекам тај меч. Биће то највећи изазов који могу да имам у овом тренутку, и физички и ментално и емотивно – поручио је Србин.

Алкараза су новинари подсетили и да је његов сународник Рафаел Надал прву титулу на Вимблдону освојио победивши баш актуелног шампиона, тада Роџера Федерера.


Све Новакове титуле

(1) 2011: Новак Ђоковић – Рафаел Надал 6:4, 6:1, 3:6, 6:3

(2) 2014:  Новак Ђоковић – Роyер Федерер 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4

(3) 2015: Новак Ђоковић – Роyер Федерер 7:6, 6:7, 6:4, 6:3

(4) 2018: Новак Ђоковић – Кевин Андерсон 6:2, 6:2, 7:6

(5) 2019:Новак Ђоковић – Роyер Федерер 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12

(6) 2021: Новак Ђоковић – Матео Беретини 6:7, 6:4, 6:4, 6:3

(7) 2022:  Новак Ђоковић – Ник Кирјос 4:6, 6:3, 6:4, 7:6


– То је додатна мотивација. Мислим да је посебно још онда када играте финале против лагенде нашег спорта. Ако победим, биће то невероватна ствар за мене - не само што ће то бити победа за освајање Вимблона већ што ће то бити против Новака Ђоковића што ће бити супер специјално. Увек кажем, ако желите да будете најбољи, морате да победите најбољег, а Новак је један од њих. Било би сјајно ако бих урадио то. Као што сам и раније рекао, он нема слабости. Комплетан је играч, невероватан је. Не ради ништа погрешно током меча. Физички је звер. Ментално је звер. Све везано за њега је невероватно. Мислим да је он микс свега онога што највише ценим – јасан је био Шпанац.

Суперталентовани 20-годишњак објаснио је и шта ће променити у приступу мечу у односу на њихов претходни сусрет на Ролан Гаросу. Тада је Алкараз морао да преда дуел због грчева које је осетио на почетку трећег сета, а који су дошли као последица притиска.

– Пробаћу да овде у финалу не уђем са толико нервозе као што сам тада у Паризу, у полуфиналу. Покушаћу да будем релаксиран, да уживам у тренутку, јер на Ролан Гаросу у првом сету нисам уопште уживао. Другачије ћу да припремим меч него тада што сам припремио. Биће другачије за мене. Надам се да ме неће снаћи иста ствар као тада. Имам психолога са којим радим још од почетка 2020. године. Она ми помаже много. Разговараћу са њом како да припремим меч, то је јако важан моменат за мене, неће бити лако. Али разговараћу свакако са њом – рекао је Алкараз.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести