Ђоковић освојио Рим и поставио Мастерс рекорд

Новак Ђоковић је победом над Дијегом Шварцманом у два сета освојио 36. Мастерс у каријери и исписао странице тениске историје.
djokovic
Фото: FoNet

Ђоковић је савладао Шварцмана после сат и 52 минута напетог тениса – 7:5, 6:3.

Новаку је ово пети трофеј у главном граду Италије, а ове године је постао најстарији освајач Рима икада (33 године). Уједно је освајањем 36. Мастерс титуле у каријери престигао Рафаела Надала на вечној листи, који сада има један мање.

Освајањем Рима надмашио је прошлогодишњи учинак, када је ушао у финале, те се додатно "одлепио" од пратиоца на АТП ранг листи уписавши нових 400 бодова.

У свом 115. финалу у каријери Ђоковић је дошао до 81. титуле и направио најбољу могућу увертиру уочи Ролан Гароса. Мастерс у Риму играо се за наградни фонд од 3.465.045 евра, а Ђоковић је инкасирао 205.200 евра.

Шварцман се борио за прву титулу на турнирима из серије 1000, али после фантастичних победа над Надалом и Шаповаловим, није могао да савлада првог тенисера света.

Аргентинац је знатно боље почео меч. Играо је агресивно, много је трчао, па је уз два брејка повео 3:0. Ипак, на паузи између гемова консолидовао се Ђоковић, па је загосподарио тереном. Диктирао је ритам најбољи на свету, па је преокренуо на 4:3. До првог сета дошао је захваљујући брејку у последњем гему.

Србин је повео, иако је у првом сету имао 15 грешака из бекхенда. Испоштовао је потом традицију по којој никада није губио у финалу Мастерса када освоји први сет (28-0). Иако је Шварцман први направио брејк у другом, одмах се вратио Ђоковић. Претио је у неколико наврата Аргентинац, имао још две брејк лопте, али је увек на висини задатка био Србин. У осмом гему је сасвим сломио отпор ривала, направио брејк, после чега је одсервирао за победу и нови трофеј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести