Ђоковић заустављен, Тим у финалу Ролан Гароса

Први тенисер света Новак Ђоковић поражен је од Аустријанца Доминика Тима са 3:2 у сетовима (6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5) у сјајној борби у полуфиналу Ролан Гароса.
djokovic, fonet
Фото: FoNet

Аустријанац се пласирао у друго узастопно финале париског Гренд слема, док је Ђоковић поправио прошлогодишњи пласман, када га је у четвртфиналу зауставио Марко Чекинато. Поразом Ђоковића завршио се низ од 26 Гренд слем победа заредом. Као и прошле године у финалу Тим ће се састати са једанаестоструким шампионом и браниоцом титуле Рафаелом Надалом.

Дуел Тима и Ђоковића почео је у петак, али је при резултату 1:1 у сетовима и при вођству Аустријанца од 3:1 у трећем сету прекинут због изузетно лоших временских услова у Паризу. Сусрет је настављен данас у подне. Тај прекид је, говорило се, више одговарао Новаку, а испоставило се да је тако било и у наставку меча. Тим је спасао брејк лопту у свом првом гему, али у наредном није, те је недуго затим наш тенисер изједначио на 4:4. У наредном гему Новак је имао брејк лопту, доминирао је у поену, имао два смеча да заврши све и направи брејк, а онда је Тим погодио врх мреже, а лоптица је прешла у противниково поље. Ђоковић је изједначио на 5:5, а када је сервирао за тај-брејк видели су се први већи проблеми по наставку дуела. Много је излазио на мрежу, покушавао је да решава поене стилом који га никада није красио, а Тим је то користио и направио брејк, а самим тим окончао и сет, те повео са 2:1.

Фото: Dominik Tim, foto: FoNet

Почетком четвртог сета Новак је први припретио и показао да га несрећан крај претходног дела игре није омео. Повео је са 2:1, али када је сервирао да потврди брејк остао је без свог гема. Новак је затим повео са 4:2 и игледао фуриозно, али је тај моментум био кратког даха и Тим се вратио и изједначио на 4:4. Новак је, коначно, успео да потврди брејк када га је направио на 5:5. Извукао се када је сервирао да остане у мечу, а онда је дошао до брејк лопте и сачекао да му Тим дуплом сервис грешком поклони брејк за 6:5, те мирно одсервирао за крај сета.

Пети сет није почео најбоље за српског тенисера. Спасао је брејк лопту, онда пропустио једну, а затим изгубио сервис једним ужасно лошим гемом у којем је одиграо једва неколико добрих удараца. Тим је повео са 4:1, имао је брејк лопту, коју је Новак спасао, а онда је уследио нови прекид – киша је поново кренула да пада и организатори су брже-боље повукли играче са терена.

Фото: FoNet

Сат времена касније дуел се наставио после другог прекида. Одмах по наставку дуела Тим је дошао до нове брејк лопте. Једна његова лоптица завршила је у ауту, али се судије нису огласиле. Новак је зауставио поен, заокружио траг, а онда је трагични судија Капистол сишао са столице и показао погрешан траг, те доделио поен Аустријанцу. ТВ графика је затим показала да је Тимов ударац био у ауту. Драма тек је уследила...

Новак је искористио контроверзну ситуацију у своју корист и брзопотезно дошао до брејка и сервира за 4:4. Затим је имао 30:0 у свом гему, али је направио четири неизнуђене грешке у низу и омогућио ривалу да дође до брејка и да сервира за тријумф. Тим је дошао до две меч лопте, али је онда направио четири велике грешке и допустио Новаку да изједначи. Затим је уследио нови пад у Новаковој игри. Сервирао је при заостатку од 6:5 и онда брзоплето јуришао на мрежу. Тим је то користио, дошао до меч лопте после две Новакове неизнуђене грешке из форхенда, а онда послао незаустављиву "бомбу" из форхенда за нови винер и крај дуела.

Дуел Тима и Надала у финалу турнира заказан је за недељу од 15 часова.

Ролан Гарос се игра за укупни наградни фонд од 42.661.000 евра.

Фото: FoNet

 Ђоковић: Ако још будем причао о условима, скочиће ми на грбачу!

Приметно је било да је Ђоковић током цвелог меча са Тимом далеко више ишао напред на мрежу, покушавао волејима да реши ствари. На питање је ли то био део стратегије, рекао је да све што смо видели није имало везе са тактиком због катастрофалних услова за игру.

„Не знам право да вам кажем шта је тактика на оваквим условима, поготово јуче. То је стварно преживљавање, убацити једну лопту више од противника у терен и пронаћи начин да добијеш поен. Ови услови... Не знам да ли сам овако нешто доживео иједном у животу. Вероватно само једном, против Давида Ферера у полуфинлу УС Опена 2012. Тада сам изгубио један сет и онда су прекинули меч и одложили за сутрадан. Ови услови су стварно... Овако нешто на шљаци нисам доживео никада. Опет, честитке Тиму који је успео да остане психички снажан, тврд, стабилан када је било потребно, он је убацио лопту како је требало у терен, са пуно ротације и спина. Последњи гем имао сам неколико предности и 30:15, када сам изгубио меч. Убацивао сам све прве сервисе, он је некако враћао све са дубоким спином и ротацијом и избацивао ме потпуно са терена. Просто, са те стране из које је он играо последњи гем, минимум је три пута лакше него са друге, ако сте приметили, 90 одсто брејкова се догодило када је играч био на тој страни. Тако да је било много лакше играти одатле", каже Ђоковић.

Остаје жал што је пропустио бројне прилике за повратак у меч.

"Био сам близу узимајући у обзир да сам био у заостаку током целог меча. Успео сам да се вратим, први пут кад смо данас изашли на терен играо сам добро, и сад овај последњи прекид. Нажалост, направио сам неколико грешака у кључним тренуцима, изгубио сам гем и он је меч завршио винером. Свака част", додао је светски број један.

Новак је упитан и постоји ли нека процедура да се играчи контактирају пре меча када су овако тешки услови. Пре њега и Тима по лошем времену играли су и Федерер и Надал.

"Нема процедуре... У суштини, зависи. Ако је у питању јака киша, пљусак, ту је логично да се тере затвара зато што не желе да штете и шкоде терену и наравно то је нешто што одлаже меч. Што се тиче ветра, ту нема неких прецизних правила, мени је супервизор јуче рекао да док год неки објекат, предмет, штагод не улети на терен и не постане опасно по људе и играче, онда се игра. У првом гему меча је улетео кишобран, за мало није повредио човека на трибинама. Од мене је био на три метра, нисам знао да је кишобран тако безопасан у тим условима! Они су одлучули тако.. Али знате шта, ви морате да узмете у обзир и величину овог турнира. За њих је одлагање меча за један дан нешто што је огроман трошак. Тако да ту има много више бизниса него спорта и оно што желе играчи и што је добро за спорт, што је добро за саму игру. Није им то приоритет и не само у тенису, него у свим комерцијалним, глобалним спортовима, много се више пажње усмерава на вредност карте него на то како се играчи осећају на терену. Али добро, то је тако како јесте, прихватам то, морам, део сам спорта који волим и играм на професионалном нивоу и такмичим се. Није ни први ни последњи пут ни мени ни неком другом играчу да смо део такве ситуације", поручио је шампион Мелбурна.

Јасно је да су услови за игру били лоши, Новак каже је је рана још свежа и да га пораз боли.

„Не знам.. Толико је далеко следећа година, не размишљам о њој. Тек сам дошао са терена и изузетно сам разочаран. Боли пораз против топ играча у завршници једног Гренд слема. Штета је. Све што сам рекао о условима, рекао сам, довољно је, јер ће вероватно да ми се ’набаце’ на грбачу зашто сам ово или оно рекао. То ми се стално у каријери дешава, тако да је боље овде да завршим", закључио је Ђоковић.

Аустријанац је веома задовољан изашао пред новинаре, а на питање да ли је био незадовољан због прекида меча у петак рекао је да је са те стране све било у реду.

"Нисам био незадовољан јер сам у свлачионицу отишао са предношћу од 3:1 у трећем сету. Само што сам направио брејк. И услови јуче су били веома, беома тешки. Никад нисам играо по таквом ветру. Очекивала се киша, по мени, одлука да се прекине меч била је сасвим пристојна. За мене је то било сасвим у реду", рекао је Тим.

Ни сам каже да не зна како је дошао до победе.

"Срећан сам што се све овако завршило. Био је ово мој први меч у пет сетова, епски меч. Тако много успона и падова, киша, одлазак у свлачионицу, повратак. Некако сам имао осећај да водим у целом мечу, имао сам срећу да победим на крају".

Поново га у финалу, у недељу од 15 часова, очекује Надал. Тима су поједини новинари назвали "Тиминатором".

"Шта знам, нисам неки посебан љубитељ надимака. То је ваш посао да их дајете. А што се тиче финала, биће као и увек, играти са Рафом на овом терену, то је увек велики изазов, један од највећих могућих у спорту. Одиграо сам против њега веома добар меч у Барселони. Покушаћу да одиграм слично и сада мада знам да ће овде бити много теже. Желим да сачувам ове позитивне утиске са меча са Новаком и да уђем расположен у финални меч ", каже Тим.

Против Ђоковића добио је више од 50 одсто поена када је Новак излазио на мрежу.

"Није ми то било у плану игре, али тешко је играти волеј по таквом ветру. Убаците само добар спин, тако да је оном ко жели да одигра волеј теже. И посебно на оној страни где смо играли против ветра, покушавао сам да ударим те кратке, равне слајсове, јер се лоптица не подиже тако лако. То је била прилично добра тактика."

Тим каже да му неће сметати умор, јер није играо превише дугих мечева, а на питање запто мисли да може да победи Надала, рекао је:

"Не знам јер га још нисам победио овде. Имао сам неке добре мечеве са њим на шљаци, већ сам га победио на овој подлози. Важно је опет ући у меч са вером да могу да га победим. То је најважније. За мене је велики сан да победим, да освојим овај трофеј. Истовремено, у глави ми је и то да ако се то не деси сутра, што је лако могуће, јер имам за противника једног од најбољих играча, биће неки други пут, јер не желим на себе да ставим велики притисак", закључио је Тим.

(Б92)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести